Radovan Karadžić
AP
Radovan Karadžić

AP

Radovan Karadžić, Foto: AP

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koga je Haški tribunal drugostepenom presudom osudio na doživotni zatvor, uložio je žalbu na tu presudu, saopšteno je danas iz Mehanizma međunarodnih krivičnih sudova (MMKS).

Pročitajte još:

U žalbi, koju je potpisao Karadžićev advokat Piter Robinson, navodi se da je dvotrećinska većina u presudi napravila grešku tako što je prekršila pravo Karadžića na žalbu kada je donela odluku o izricanju doživotne kazne, umesto da pitanje o prikladnoj kazni vrati Sudskom veću.

U tekstu se navodi da je većina pogrešila jer nije predstavila razumno mišljenje prilikom donošenja odluke o doživotnoj kazni, kao što u obzir nije uzela praksu donošenja presuda u bivšoj Jugoslaviji.

Preporučujemo i ovo:

- Većina je napravila grešku kada je uvela doživotnu kaznu koja prevazilazi trajanje kazne koje je dozvoljeno statutom MMKS i koja predstavlja kršenje ljudskih prava Radovana Karadžića - ističe se u žalbi Karadžićeve odbrane.

U tekstu se napominje da je većina pogrešila tako što je presudu zasnovala na poređenju sa onim izrečenim drugima, kao i da nije uspela da razmotri pitanja koja razdvajaju Karadžićev slučaj od ostalih, kao što je njegovo dobrovoljno povlačenje sa pozicije predsednika RS.

Radovan Karadžić

AP/Yves Herman

Radovan Karadžić, Foto: AP/Yves Herman

Takođe, Robinson u žalbi navodi da je većina pogrešila kada nije postupila u skladu sa svojim pravilom da se pretpostavlja da je Sudsko veće pregledalo sav materijal kada nije uzelo u obzir doživotne kazne izrečene Zdravku Tolimiru, Ljubiši Beari, Vujadinu Popoviću i Stanislavu Galiću, kao i kada nije poštovala pravilo da, kada strana koja nije započela raspravu, odustane od žalbe, niti priznala da je kazna izrečena kao rezultat presuda koje su njima izrečene.

U tekstu se naglašava da su sve greške obezvredile odluku o doživotnoj kazni i dovele do neostvarenja pravde.

Robinson dodaje da tražena olakšica predstavlja odredbu kojom se ukida doživotna kazna, a predmet vraća Sudskom veću radi ponovnog donošenja presude.

 

Komentari (1)

Kraišnik

29.03.2019 08:41

Srećno ti bilo. Nadam se da ćete uspeti.