Prodavnica, Radnja, Samoposluga
Shuterstock
Prodavnica, Radnja, Samoposluga

Shuterstock

Foto: Shuterstock

Roditelji, obratite pažnju! Fabrički pudinzi, sutlijaši, sladoledi, džemovi, voćni namazi, ali i mnogobrojne druge namirnice koje se koriste u ishrani dece sadrže opasnu supstancu karagenan koja može da bude kancerogena.

Stručnjaci upozoravaju da aditiv karagenan, koji nosi oznaku E-407 ili E-407a, može da izazove ozbiljne zdravstvene tegobe kao što su trovanje, alergije, zatvor, upala crevne sluzokože, zapaljenje, ali i rak debelog creva.

Karagenan se upotrebljava i u pekarskim proizvodima, majonezu, bombonama, prelivima, grickalicama, sokovima, pivima, međutim, njegovo korišćenje u formulama za odojčad zabranjeno je u zemljama Evropske unije iz predostrožnosti, ali to nije slučaj kod nas. Ovaj aditiv, koji se dobija iz morskih algi, široko se primenjuje u prehrambenoj industriji za želiranje, zgušnjavanje i stabilizaciju hrane, ali i u proizvodnji nekih kozmetičkih proizvoda, pa i paste za zube, ali i pene za gašenje požara.

Nutricionista i specijalista za ishranu dece i majki Živka Vlajković objašnjava da karagenan nije zdrav, a da je slična situacija sa svim aditivima koji u sebi nose čuvenu oznaku E.

- Karagenan se nalazi skoro svuda. Nisam gledala najnovije studije o njegovoj štetnosti, ali je moj stav i ono što preporučujem trudnicama, ali i roditeljima - da koriste hranu bez aditiva. To je od posebne važnosti za žene u trudnoći i za decu od prve do sedme godine života. Uvek savetujem ljudima da pažljivo čitaju deklaraciju na ambalaži proizvoda. Nije samo u pitanju karagenan, prosto ako na deklaraciji imate slovo E i broj, pokušajte da izbegnete taj proizvod i da se što zdravije i prirodnije hranite - kaže Vlajkovićeva.

Ove navode potvrđuje i profesorka kliničke medicine na Medicinskom fakultetu u Čikagu, Džoana Tobakman.

- Istraživanja su pokazala da izloženost karagenanu izaziva upalu u organizmu. Hronična upala može na kraju da dovede do mnogobrojnih oboljenja, uključujući bolesti srca, Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, upalne bolesti creva, arteriosklerozu i rak - navodi Tobakman.

Komentari (4)

Čiča Gliša

12.08.2018 18:32

Treba znati takođe da su u mnogim proizvodima nalazi želatin. Čokoladne bananice, Mančmelov, gotove torte i kolači, sladoledi, džemovi, slatka, pekmezi...u sve se trpa želatin. Zašto ovo treba znati? Zbog vegetarijanaca i ljudi koji poste, jer želatin se pravi od životinjskih kostiju i hrskavica. Moja komšinica strogo posti, a jede čokoladne bananice, koje su prepune želatina. Kad sam joj rekao da su prepune životinjskih otpadaka, samo što se nije srušila. Proverila, i videla šta je istina.

Mala sa Dunava

12.08.2018 21:56

@Čiča Gliša - Sem što sadrže želatin, čokoladne bananice sadrže i belanca u prahu, tako da nikako nisu pogodne za post.

Acko

12.08.2018 18:44

Kakva sve G jedemo dobro smo zivi

Goca

13.08.2018 09:11

Pokušajte da nadjete proizvod bez E i nećete naći, aditiva ima i u hlebu ali ne dobijate deklaraciju.Sva istraživanja su u odnosu na ljudski vek a ne za danas. Tako da i organizam nije naivan brani se i te kako. Nije zdravo ali i ne umiremo zbog aditiva. Kad ne bi bilo stresa za goli opstanak lako bi mi sa E izašli na kraj.