PRIČA O NOVČANICAMA U NARODNOJ BANCI SRBIJE Kako su se menjale monete država koje su nastajale i nestajale sa karte Balkana! Od kneževine do moderne Srbije!

Monetarna istorija Srbije

novčnaice, Srbija, Jugoslavija
novčnaice, Srbija, Jugoslavija, Foto: Muzej grada Beograda

* Muzej grada Beograda u zgradi Narodne banke Srbije organizuje izložbu "Priče novčanica"

* Biće prikazana zbirka iz zbirke Legata Đorđa Novakovića

* Novčanice koje pripadaju drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20 veka

Muzej grada Beograda u zgradi Narodne banke Srbije u Nemanjinoj ulici organizuje izložbu "Priče novčanica", koja će biti otvorena 19 oktobra i trajaće do 30. oktobra ove godine.

Tabaković najavila VELIKE PROMENE u radu Narodne banke Srbije

AUTOR: Tanjug/N.S. DATUM I VREME: 31.12.2018. 17:40 Kurs dinara će i u 2019. godini biti stabilan, kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Jorgovanka Tabaković, Foto: Promo Tabaković svoja očekivanja o stabilnom dinaru i inflaciji temelji na činjenici da su u prethodnom petogodišnjem periodu, i domaća valuta i inflacija, mirovali.

 

U Zbirci za novac i medalje Muzeja grada Beograda već pedeset godina čuva se Legat Đorđa Novakovića. Povodom ovog jubileja Muzej je priredio izložbu „Priče novčanica“. Na izložbi su prikazane papirne novčanice koje pripadaju drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20 veka.

Novčanice, Srbija Jugoslavija
Novčanice, Srbija Jugoslavija, Foto: Muzej grada Beograda

 

Izuzetke čine poljski i francuski asignati i nekoliko austrijskih novčanica s početka 19. veka. Izložene su papirne novčanice zemalja koje su nastajale i nestajale sa istorijske karte Balkana – Kneževine Srbije, Kraljevine Srbije, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, Crne Gore,marionetskih država za vreme Drugog svetskog rata, zatim posleratna izdanja Demokratske Federativne Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i novčanice većine evropskih zemalja – Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Grčke, Italije, Mađarske, Nemačke, Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Slovačke, Rusije, Rumunije, Francuske, Holandije, Španije, Portugalije i vanevropskih zemalja – Kine, Turske, Alžira, Argentine, Burme, Egipta, Cejlona, Japana, Libana i Izraela.

 

Novčanice, Srbija Jugoslavija
Novčanice, Srbija Jugoslavija, Foto: Muzej grada Beograda

 

 

Osim novčanica na izložbi će biti prikazani i izloženi lični predmeti legatora kao i fotografije, poštanske marke i drugi predmeti iz privatnih i iz zbirki Muzeja grada Beograda.

Novčanice, Srbija Jugoslavija
Novčanice, Srbija Jugoslavija, Foto: Muzej grada Beograda

 

OGLASILA SE JORGOVANKA TABAKOVIĆ Banke vas stavljaju na crnu listu zbog NEKOLIKO DINARA DUGA, a na pomolu je veleobrt!

SKUPŠTINA ĆE ZASEDATI PO HITNOM POSTUPKU Aleksandar Vučić predložio NJU za guvernerku Narodne banke Srbije

SVE MANJE LAŽNJAKA Evo koje se novčanice najviše falsifikuju u Srbiji

BONUS VIDEO: Fošan Kina

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi