IMA SLIČNOSTI SA SRBIJOM Kako se Nova godina dočekuje širom sveta? Evo ko krije noževe iz kuće, a ko potroši 100 MILIONA EVRA NA VATROMET

U svakoj zemlji na svetu postoje različiti običaji dočeka i prepreme za novu godinu.

Beograd Nova godina
Beograd Nova godina, Foto: Alo!/Ana Paunković

Mi vam donosimo par zemalja u svetu, odnosno kako stanovnici pojedinih zemalja u svetu slave i dočekuju novu godinu...

Grčka

U ovoj zemlji tradicionalno se seče kolač u novogodišnjoj noći u kojem se nalazi skriveni novčić koji,prema verovanju,donosi sreću onome ko ga pronađe.Prvo parče hleba je za malog Isusa,drugo za oca kuće,a treće za kuću,ako se novčić nađe u trećoj kriški, te godine će rano doći proleće, a porodica se može nadati sreći cele godine.

Isto tako Grci imaju još jedan običaj vezan za Novu godinu: često pozivaju posebnog prijatelja ili člana porodice da uđe prvi u kuću za kojeg se veruje da će uneti sreću i sprečiti loše stvari da uđu.

Nemačka

U ovoj zemlji je nezamisliva novogodišnja noć bez vatrometa.Oni svake godine za vatromet potroše 100 miliona evra.Tradicija da se u novogodišnjoj noći napravi buka potiče još iz srednjeg veka kada su ljudi zveckajući išli ulicama kako bi rasterali zle duhove. Dok trpeza za najluđu noć je,simbolična.Supa od sočiva ili svinjetina su simbol blagostanja. Riba znači dobru budućnost,jer uvek pliva napred.Onaj ko za Novu godinu prostire veš, sam je kriv ukoliko u novoj godini bude morao mnogo da radi.

Austrija

kod Austrijanaca na Novu godinu se priprema svečani ručak koji uključuje pečenje,kao simbol sreće i blagostanja. A za desert sladoled od mentola u obliku deteline sa četiri lista.To su glavni uslovi za osiguravanje sreće u novoj godini za taj narod.

Nova godina doček London
Nova godina doček London, Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija

Britanci se plaše za novu godinu ko će im prvi doći u goste,prema verovanju,to znači koliko ćete imati sreće u novoj godini. Ako vam u goste dođe muškarac s poklonima,pravi ste srećković.Nemojte se previše nadati ako vas prvo poseti neka ženska osoba.

Sicilija

Stari sicilijanski običaj kaže da će sreća u novoj godini doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje,nesreća je kada na taj dan jedu se makarone ili bilo koju drugu testeninu osim lazanja.

Norveška

Norvežani za Novu godinu se časte pudingom od pirinča,a u sam puding sakriju badem.Puding se servira u velikoj posudi,u kojoj se nalazi samo jedan badem. Poslužuje se u činije, veruje se da će osobu koja u svom pudingu pronadje badem,pratiti sreća i bogatstvo.

Holandija

U nekim zemljama u svetu se veruje da sve u obliku prstena donosi sreću, jer to simboliše "puni krug",to jeste kraj jednog ciklusa. Pa tako Holanđani za Novu godinu jedu krofne, jer veruju da one donose sreću u novoj godini.

Amerika

Pokloniti poljubac u ponoć u Americi potiče od maskenbala koji su bili uobičajeni tokom istorije. Prema tradiciji, maske su simbolizovale zle duhove iz stare godine, a poljubac je predstavljao pročišćavanje u novoj godini.

Japan

Dobroćudni Japanci doček Nove godine obeležavaju ceo dan.Oni počinju u jutarnjim satima kada čišćenjem kuća,procesom poznatim kao "ousouji", simbolično "teraju prašinu" iz prošlosti i pripremaju dom za uspešnu novu godinu.

Brazil

Brazilci imaju običaj da se u novogodišnjoj noći nosi bela odeća za sreću i mir u godini koja sledi.Nakon slavlja u ponoć uz muziku,vatromet i večeru,oni odlaze na plažu gdje preskaču "sedam talasa",bacaju cveće u okean,dok neki pale sveće u pesku da bi im Nova godina donela sreću i bogatstvo.

Kina

Kinezi za novu godinu sva vrata ukrase s nečim crvenim,jer je crvena boja simbol sreće i veselja.Porodice se pripremaju za novogogodišnju noć tako što iz domova se sklanjaju svi noževi na 24 sata,da se niko ne bi povredio jer bi ta nezgoda značila da je ta osoba "prerezala" odnosno sprečila porodičnu sreću u novoj godini.

Pratite nas na InstagramuFacebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi