Beograd Nova godina
Alo!/Ana Paunković
Beograd Nova godina

Alo!/Ana Paunković

Beograd Nova godina, Foto: Alo!/Ana Paunković

Mi vam donosimo par zemalja u svetu, odnosno kako stanovnici pojedinih zemalja u svetu slave i dočekuju novu godinu...

Grčka

U ovoj zemlji tradicionalno se seče kolač u novogodišnjoj noći u kojem se nalazi skriveni novčić koji,prema verovanju,donosi sreću onome ko ga pronađe.Prvo parče hleba je za malog Isusa,drugo za oca kuće,a treće za kuću,ako se novčić nađe u trećoj kriški, te godine će rano doći proleće, a porodica se može nadati sreći cele godine.

Isto tako Grci imaju još jedan običaj vezan za Novu godinu: često pozivaju posebnog prijatelja ili člana porodice da uđe prvi u kuću za kojeg se veruje da će uneti sreću i sprečiti loše stvari da uđu.

Nemačka

Austrija

kod Austrijanaca na Novu godinu se priprema svečani ručak koji uključuje pečenje,kao simbol sreće i blagostanja. A za desert sladoled od mentola u obliku deteline sa četiri lista.To su glavni uslovi za osiguravanje sreće u novoj godini za taj narod.

Nova godina doček London

Tanjug/AP

Nova godina doček London, Foto: Tanjug/AP

Velika Britanija

Britanci se plaše za novu godinu ko će im prvi doći u goste,prema verovanju,to znači koliko ćete imati sreće u novoj godini. Ako vam u goste dođe muškarac s poklonima,pravi ste srećković.Nemojte se previše nadati ako vas prvo poseti neka ženska osoba.

Sicilija

Stari sicilijanski običaj kaže da će sreća u novoj godini doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje,nesreća je kada na taj dan jedu se makarone ili bilo koju drugu testeninu osim lazanja.

Norveška

Norvežani za Novu godinu se časte pudingom od pirinča,a u sam puding sakriju badem.Puding se servira u velikoj posudi,u kojoj se nalazi samo jedan badem. Poslužuje se u činije, veruje se da će osobu koja u svom pudingu pronadje badem,pratiti sreća i bogatstvo.

Pročitajte još:

Holandija

U nekim zemljama u svetu se veruje da sve u obliku prstena donosi sreću, jer to simboliše "puni krug",to jeste kraj jednog ciklusa. Pa tako Holanđani za Novu godinu jedu krofne, jer veruju da one donose sreću u novoj godini.

Amerika

Japan

Dobroćudni Japanci doček Nove godine obeležavaju ceo dan.Oni počinju u jutarnjim satima kada čišćenjem kuća,procesom poznatim kao "ousouji", simbolično "teraju prašinu" iz prošlosti i pripremaju dom za uspešnu novu godinu.

Brazil

Brazilci imaju običaj da se u novogodišnjoj noći nosi bela odeća za sreću i mir u godini koja sledi.Nakon slavlja u ponoć uz muziku,vatromet i večeru,oni odlaze na plažu gdje preskaču "sedam talasa",bacaju cveće u okean,dok neki pale sveće u pesku da bi im Nova godina donela sreću i bogatstvo.

Kina