Stršljen
Profimedia
Stršljen

Profimedia

Stršljen, Foto: Profimedia

Ukoliko ste alergični na otrov stršljena ili nekog drugog insekta, samo jedan ubod dovoljan je da dovede do burne alergijske rekacije, kaže specijalista pneumoftiziologije dr Mimica Jovanović-Nenadić.

- Posle jednog ujeda ili jednog uboda insekta kod preosetljivih osoba, nakon nekoliko minuta može nastupiti anafilaktička reakcija sa koprivnjačom, grčevima u trbuhu, bronhospazmom, otokom lica i glotisa, otežano disanje cijanoza, pad krvnog pritiska, koma i na kraju - smrtni ishod - priča doktorka Jovanović-Nenadić.

Što se tiče reakcija na samom mestu ujeda, tu dolazi i do oštrog bola koji može trajati nekoliko minuta. Stvara se papula sa okolnim crvenilom i na kraju ostane izražen svrab. Ovi simptomi povući će se za nekoliko sati, ali u samom trenutku, savetuje doktorka, treba potražiti žaoku i odstraniti je, kako bi se sprečio dalji ulazak otrova.

- Lokalne reakcije treba ublažiti rashlađivanjem, recimo kesama sa ledom, i oralnim davanjem antihistaminika. Ukoliko se radi o jačoj reakciji, zbog bržih i potencijalnih fatalnih posledica pacijenti su edukovani da sa sobom nose injekciju adrenalina koju sami sebi daju neposredno po ubodu insekta i obavezno se javljaju prvoj zdravstvenoj ustanovi - kaže Jovanović-Nenadić.

Policija, ubistvo, hitna pomoć, pucnjava, rotacija

Shutterstock

Policija, ubistvo, hitna pomoć, pucnjava, rotacija, Foto: Shutterstock

U svakom slučaju, najbolje je izbegavati avanture u prirodi na mestima gde ima stršljenova. Ukoliko se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zaštitite otvorene delove tela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.

Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

- Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta

- Zbog toga što je ubod na nezgodnom mestu (u predelu lica ili vrata) gde otok izaziva gušenje

- Ako je osobu u proteklih nekoliko nedelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma

Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralisali alergijsku reakciju.

U slučaju da je čovek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema lekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unapred pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se pre svega konsultujte s lekarom.

U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se lekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u poslednjih nekoliko nedelja.

Za kraj vam donosimo još jedan koristan savet. Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon ubda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.

Komentari (2)

Deda

13.07.2018 09:36

Nije mi poznato koga i kako ova doktorka leči. Moram joj ukazati, a vidim da ona to ne zna, da STRŠLJAN OSA I ZOLJA ne ostavljaju žaoku. Žaoku ostavlja samo pčela, i ona neposredno posle uboda ugine. Zato savete za ubod STRŠLANA morate potražiti kod stručnjaka a ne laika.

Ana

15.07.2018 09:51

@Deda - Postovani zelim da pomognem svima koji ili se plase ovih insekata ili su stalno u kontaktu sa njima.Osoba sam koja ima jaku alergijsku reakciju na iste I kod mene nastupa gusenje u roku od 5 minuta.Za sve one koji su u blizini ovih insekata kao sto su vocnjaci I malinjaci proveren recept koji pomaze je sirce i secer u pribliznij ili istoj razmeri.Uvek treba imati kod sebe odvojeno I po potrebi izmesati I staviti na mesto ujeda ali pre toga izvaditi zaoku.