Kafana, provod, zaljubljeni par
Alo!/ Rajko Ristić
Kafana, provod, zaljubljeni par

Alo!/ Rajko Ristić

Kafana, provod, zaljubljeni par, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Od danas u Srbiji stupa na snagu novo popuštanje mera uvedenih tokom epidemije virusa korona. Od 1. juna moći će da se realiziju đačke ekskurzije, organizuju maturske večeri i polaganje maturskih ispita.

Epidemija je poremetila planove, maturanti su okupirani pripremom prijemnog ispita, ali kažu šteta bi bila da se raziđu, a da ne proslave kraj jednog važnog životnog doba.

- Nismo se uopšte viđali, sa najbližima sam se viđala, ali ostale nisam. Tako da želim da ih vidim pre odlaska na fakultet - kaže Anastasija Stojanović, maturant Ekonomsko trgovačke škole u Vranju.

Maturantkinja ekonomsko trgovačke škole u Vranju Petra Stojanović navodi da se nije nadala da će da bude proslave mature, ali da joj je drago što će biti, piše RTS. Prve proslave zakazane su već krajem juna, a većina će te večeri slaviti i upis na fakultet.

Od prakse da na istom mestu u isto vreme maturu proslavljaju učenici dve, tri škole ove godine će se najverovatnije odustati, iako veliki hoteli imaju mogućnost da organizuju bezbedno slavlje i za nekoliko stotina ljudi.

Ugostitelji kažu da maturanti neće sedeti sa maskama u sali i slikati se s tim. Veliku većinu maturskih večeri možemo primiti sa lakoćom i da za nekim stolom bude njih šest ili osam, ne 10 ili 12 kao što je bila praksa do sada

Đake i posebno buduće maturante obradovala je i vest da će moći i na ekskurziju, ali u Srbiji.

Ekskurzije i nastave u prirodi moći će da se realizuju od 1. juna do 31. avgusta. To je preporuka školama. Za završne razrede srednjih škola, kojima je jedino i omogućeno da idu u inostranstvo, zabrana je da idu i oni predviđena putovanja na ekskurzije u inostranstvo moraju realizovati u Republici Srbiji.

U školske klupe vraćaju se narednih nedelja i mali i veliki maturanti zbog polaganja maturskih ispita. A posle njih svi ostali đaci koji žele da poprave ocene, ali uz poštovanje preporuka i mera zaštite.