Dejl Zelko
Privatna arhiva
Dejl Zelko

Privatna arhiva

Dejl Zelko, Foto: Privatna arhiva

Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije, reči su koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov "nevidljivi" avion F-117A.

Pročitajte još:

- Verovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga - priča Dani.

Preporučujemo i ovo:

Podsetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju "nevidljivog" steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Oboreni F117

EPA/Sasa Maricic

Oboreni F117, Foto: EPA/Sasa Maricic

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Dejl Zelko, pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je u serijalu Nacionalne geografije "Nikog ne ostavljamo" kako je preživeo obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo: "Sve je sveže. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sveže su i duboke".

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da se 79 odsto građana naše zemlje protivi članstvu Srbije u NATO, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog "nevidljivog" Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani.

- Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rešenje u Americi - kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dete na školovanje u Srbiju.