Lift
Alo.rs/V.Đ.
Lift

Alo.rs/V.Đ.

Lift, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Liftovi u beogradskim soliterima stari su u proseku oko pola veka. I kao da to nije dovoljna muka. Postoji, verovali ili ne, liftovska mafija. Dobro organizovana. Krade delove iz lift kućica, pa ih posle preporodaje i to vrlo često upravo onima koji popravljaju liftove.

Ne stoje liftovi u Beogradu samo zato što su dotrajali, zbog kvarova, već i zato što lopovi kradu delove, pa ih preko oglasa prodaju.

Plašite li se liftova?

 

"Dakle, imate na prodaju te delove, pa idu recimo, prodaju se otkočni magneti za nekih 40, 50 evra, isto tako i ovi magneti centralnog zatvaranja", napominje Ljuban Todić, glavni inženjer JP "Gradsko stambeno".

Za novi deo stanari moraju da plate i do 30.000 dinara, a situacija se dodatano komplikuje kada se zbog ukradenog dela pokvari neki drugi mehanizam.

"Dešavale su se i krađe kada je neki deo potrebno da uvezemo jer se lančano, neko ukrade neki deo onda se desi niz problema pa strada drugi deo koji mora da se uveze, naročito u periodu kada je pandemija kada smo svi desetkovani i javna preduzeća i privatna preduizeća, kada treba nešto da se uvozi, stanje na granicama, vrlo je komplikovano", ističe Igor Ćurčić iz JP "Gradsko stambeno".

Da bi se neki od ovih delova skinuo, lift mora da se zaustavi, najmanje pola sata, nekada i da se priđe mašinskoj kućici. Zato lopovi to najčešće rade noću.

Lift

Alo.rs/V.Đ.

Lift, Foto: Alo.rs/V.Đ.

"Tako što se kabina lifta spusti u nivo grudi u nivo da može da radi, tu se nalazi, skinu se četiri šrafa, ali to mora da se radi noću kada nema nikoga. Ako vide nepoznata lica ako čuju zvuke u vreme koje nije predviđeno za rad, to je vreme posle 16 sati ili neka jave našim hitnim intervencijama znaće koga da zovu da provere ili onda da pozovu policiju naravno", dodaje Todić.

Ćurčić napominje da svaki pojedinac koji nesavesno postupi i koji otuđi neki deo treba da pomisli da na taj način stvara lančane probleme.

"Ne samo što onda stane lift što možda imate nekoga kome će biti živoz ugrožen zbog tog postupka, što oni moraju da prijavljuju, mi naravno da izlazimo na teren, to stanari sve moraju da plate", kaže Ćurčić.

Od početka godine prijavljeno je više od 50 krađa delova lifta, a često se lopovi vraćaju na iste adrese.

Pročitajte još: