Vremenske prilike
FB/ĐORĐE ĐURIĆ
Vremenske prilike

FB/ĐORĐE ĐURIĆ

Vremenske prilike, Foto: FB/ĐORĐE ĐURIĆ

Do kraja dana lokalno grmljavinske oluje sa gradom. U toku večeri i noći sa istoka nas iz oblasti Bugarske i sa juga Rumunije očekuje potop - kaže Đorđe Đurić.

U nastavku poslepodneva na području Beograda, na jugu Banata, na jugu Bačke, u Sremu, Mačvanskom i Kolubarskom okrugu, Podrinju, u donjem Podunavlju i na krajnjem istoku Srbije biće veoma nestabilno sa obilnim pljuskovima i grmljavinom. Lokalno se u ovim predelima očekuju grmljavinske oluje sa gradom, a pri čemu bi lokalno palo i preko 30 mm kiše po kvadranom metru u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Kiša, ponegde i pljuskovi sa grmljavinom očekuju se do kraja dana i na jugu Srbije.

Trenutno, snažan oblačni sistem iz Bugarske i sa juga Rumunije zahvata istok Srbije i tokom večeri i noći premeštaće se dalje na zapad preko Braničevskog okruga, Pomoravlja, Podunavlja i centralne Srbije ka zapadnoj Srbiji i Bosni, a pljuskova sa grmljavinom biće u većem delu Srbije i u Beogradu. Najobilnijih padavina biće u istočnoj i centralnoj Srbiji, u Braničevskom okrugu i u Pomoravlju. Očekuje se dodatnih 10 do 30 mm kiše, lokalno i do 50 mm, a biće i grmljavinskih oluja.

Do kraja dana i u toku večeri preporučuje se ogroman oprez na otvorenom, zbog opasnosti od grmljavinskih oluja. Ogroman oprez biće neophodan i u sabraćaju, jer će putevi biti veoma mokri i lizavi, uz veće zadržavanje vode. Na putevima kroz klisure i useke postojaće opasnost od odrona. Na putevima će postojati opasnost da grmljavinske oluje sruše stabla, pa da dođe do ugrožavanja saobraćaja.

Do jutra situacija u Srbiji sa vremenom će se smiriti. U subotu u Srbiji i u Beogradu promenljivo oblačno, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom, a više padavina očekuje se na jugu. U Vojvodini će biti uglavnom suvo. Maksimalna temperatura biće od 27°C na jugu do 33°C na severu i istoku Srbije, u Beogradu do 32°C.

U nedelju znatno više sunca, samo ponegde kratkotrajni pljusak sa grmljavinom.

Sledeće sedmice sunčano i toplo, bez velikih vrućina. Posle podne se uz jači razvoj oblačnosti ponegde očekuje ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. Maksimalna temperatura biće od 28 do 33°C, u Beogradu do 32°C.

Narednih dana duvaće uglavnom severni i severoistočni vetar.