Berba voća, sezonci
RINA
Berba voća, sezonci

RINA

Berba voća, sezonci, Foto: RINA

 

Berbom voća može da se zaradi i preko hiljadu evra za nekoliko meseci, ali zato u voćnjacima morate da izlijete krv, suze i znoj! Jelena Kovačević iz Kragujevca ima 27 godina, nema stalan posao i berba voća joj je izvor prihoda.

Berba voća, sezonci

RINA

 

- Prvo krenemo sa berbom jagoda, onda na red dolaze višnje, trešnje, pa šljive i jabuke. Tako da za mene preko leta nema odmora. Posao u nadnici nije lak, velika je vrućina i nije lako, ali šta se mora nije teško - kaže Jelena.

Nemačka

Google street view

 

U trešnjaru porodice Đorđević u selu Vinča kod Topole radi grupa Kragujevčana. Posao su našli preko oglasa i svako jutro do posla putuju kombijem. Da bi stigli na vreme, ustaju u pet ujutru jer berba počinje u sedam.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

- Nije teško brati trešnje. Ne morate da se saginjete kao za jagode i borovnice. U toku dana naberem oko sto kilograma, sunce je i sparina, ali uhvatimo i malo hlada od drveta. Pauze nam traju pola sata i posle sve Jovo nanovo. Ja ne smem da se popnem na visoke grane, to prepuštam spretnijima od mene. Ako padneš, može da bude rizično -priča Olivera Dimić, koja godinama bere voće i tako zarađuje. I njen sin Vuk (18) na terenu je sa mamom.

- Idem u srednju školu, ali ovim poslom u nadnici zarađujem džeparac. Branjem trešanja mogu da uzmem oko 200 evra za deset dana, što uopšte nije malo. Deo ću dati roditeljima, a za ostatak ću kupiti nešto sebi - priča Vuk sa vrha trešnje u dva popodne.

Jedva našao radnice za dobro plaćen posao

U selu Vlaški Do u jeku je berba borovnica. Gazda Života Bajkić jedva je našao radnice za berbu na svom imanju.

- Dnevnica je 2.000 dinara, radi se od sedam ujutru do pet popodne, uz dve pauze i posluženje. Ali strašno je teško naći radnike. Da li ne žele ili ne mogu da rade, ne znam. Žene koje sam pronašao da beru borovnice su iz sela udaljenih oko 20 kilometara i svako jutro idem po njih i vraćam ih nazad - priča Života.

 

I dobro i loše

Stefani Horvat ove godine se prvi put odlučila da bere borovnice, ali ne zna da li će to ponoviti i sledećeg leta.

- Kad sunce upeče oko podne, jako je teško da se izdrži, zato ljudi i izbegavaju rad na njivi. Međutim, dnevnica je dobra i druženje sa ostalim beračima je lepo iskustvo. Tako da, kad stavite na vagu, imate dobre i loše stvari, pa šta presudi - kaže Stefani.