Kafić
Alo!/ Dejan Briza
Kafić

Alo!/ Dejan Briza

Kafić, Foto: Alo!/ Dejan Briza

To više nije ni miholjsko leto, kako mnogi misle jer je ono sad već odavno prošlo, već babino ili bablje leto, kako se naziva ne samo u našem narodu, već i u drugim evropskim kulturama.

Zapravo je reč o periodu godine kada se lepo vreme zadrži čak i posle Miholjskog leta, a svi su izgledi da ćemo ove godine svedočiti tome.

Ako se pitate zašto baš "bablje leto", radi se o očiglednoj simbolici - dok se proleće vezuje za mlade, jedre žene i cvetanje, jesen ja ta koja na neki način karakteriše starenje.

Naši preci verovali su da nas čeka duga i hladna zima ako je u ovom periodu toplo i sunčano, pa su ga koristili za završetak radova i pripremu za nadolazeće dane.

Pročitajte još:

 

U nekim krajevima Srbije se i do danas zadržao jedan interesantan običaj vezan za ovaj period godine.

Znak je velike sreće i blagostanja ako vam se tokom babljeg leta u kosu ili odeću upletu niti paukove mreže.

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a u narodu postoje različita verovanja o njenom poreklu. Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi veruju da je reč o predivu vilenjaka ili patuljaka. Ima hrišćana koji smatraju da su to niti Bogorodice.

Ipak, sva verovanja su složna u jednom - ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte. Time biste naljutili ova mitska bića.