Organizatori parade ponosa Ðurica Stankov (S) i Adam Puskar (D)
Tanjug/Vesna Valić 14.09
Organizatori parade ponosa Ðurica Stankov (S) i Adam Puskar (D)
Organizatori parade ponosa Ðurica Stankov (L) i Adam Puskar (D), Foto: Tanjug/Vesna Valić


Prema rečima člana organizacionog odbora Bobana Stojanovića, još se čekaju dozvole od gradskih službi koje bi, kako je rekao, na osnovu iskustva prethodnih godina, trebalo da stignu do četvrtka.

Stojanović je na konferenciji za medije u Mikser hausu povodom otvaranja Nedelje ponosa 2015, koja ove godine ima naziv “Moja prava, moji zahtevi”, istovremeno pozvao i organizatore Trans prajda da šetnju, zakazanu takođe za nedelju, održe zajedno s njima kako bi se zajedno borili protiv diskriminacije.

“Prajd je prostor da svaka grupa ukaže na svoje probleme i besmisleno je da šetaju sami”, rekao je Stojanović.
On je ocenio da se situacija kada je reč o LGBT populaciji u Srbiji polako popravlja, navodeći primer da 2011. maltene niko nije želeo da ustupi prostor organizatorima Parade, ističući da je ovogodišnja, šesta parada, jedan od najvećih rezultata angažmana LGBT zajednice i aktivista.

Stojanović je naveo i da su organizatori na sastanku sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem dobili obećanje da će to ministarstvo podržati inicijativu da se od naredne godine uspostavi Dan podrške mladim LGBT osobama.

“To je kampanja koja će se odnositi na smanjenje nasilja prema ovoj veoma osetljivoj grupi”, objasnio je Stojanović.
Kao još jedan od uspeha Stojanović je ukazao i na ulazak u pregovore sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa kreiranjem mehanizma za veću bezbednost LGBT populacije, ne samo u Beogradu, niti samo u periodu Prajda, već “svih 365 dana na celoj teritoriji Srbije”.

Na pitanje novinara šta očekuje kada je reč o neredima tokom šetnje, Stojanović je rekao da se čini da je ove godine manje napetosti u društvu i da nema ispisivanja grafita kao prošle godine.
“Očekujemo da se neke desničarske organizacije oglase, ali nema podizanja tenzije u medijima”, rekao je Stojanović i zahvalio medijima na profesionalnom izveštavanju.

Roze vrpcu, a time i simbolično otvorio Nedelju ponosa 2015, presekao je aktivista ljudskih prava Đurica Stankov koji je zahvalio državnim organima na podršci u organizaciji Parade ponosa, i poručio da je prošlogodišnja šetnja od Vlade Srbije do Skupštine Srbije pokazatelj da zajedničkim naporom mogu da se obezbede jednaka prava za sve.

“To ključna stvar za pravljenje tolerantnog društva, jer ignorisanje nije isto što i tolerisanje”, istakao je Stankov citirajući nemačkog književnika Teodora Fontena.
On je dodao da su organizacije civilnog društva učinile mnogo u proteklih 25 godina za unapređenje ljudskih prava u Srbiji, ali je naglasio da to nije dovoljno već da sve institucije, organizacije i pojedinci moraju da nastave borbu.

Tokom Nedelje ponosa 2015, do kraja ove nedelje će se održati niz kulturno-umetničkih, ali i sportskih manifestacija, čiji je cilj promocija ljudskih prava LGBT populacije, poput debata u Domu omladine, KC Gradu i Centru za kulturnu dekontaminaciju, pozorišnih predstava, izbora za mis transrodne osobe, koncerata u Mikser hausu...

Komentari (1)

verka

15.09.2015 14:10

Što ih više ignorišemo manje će se eksponirati, uopšte ih ne treba primecivati.