Željko Ražnatović Arkan, Interkontinental
Facebook/printscreen/Puls Asfalt

 

Željko Ražnatović Arkan, Interkontinental

Facebook/printscreen/Puls Asfalt

Željko Ražnatović Arkan, Interkontinental, Foto: Alo.rs

Zoran Nikolić zvani Pegla bio je jedan od okrivljen u slučaju ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48), bivšeg komandanta Srpske dobrovoljačke garde.

On je najpre sve priznao i do detalja opisao kako su 15. januara 2000. u beogradskom hotelu "Interkontinental" ubijeni Ražnatović i njegovi prijatelji Milenko Mandić Manda (44) i Dragan Garić (47), da bi onda sve porekao iz straha i tvrdio da mu je iskaz bio iznuđen.

Iako je u međuvremenu umro od side u Okružnom zatvoru u Beogradu, njegov iskaz bio je jedan od ključnih dokaza, na osnovu kojih su njegovi saučesnici u zločinu Dobrosav Gavrić, Milan Miki Đuričić i Dragan Nikolić Gagi osuđeni na višedecenijsku robiju.

Tvrdio da je nevin

U dokumentima do kojih je Srpski telegraf ekskluzivno došao navodi se i Nikolićev iskaz od 8. marta 2000, u kojem je on tvrdio da je nevin i ponavljao: "Ima boga, biću pušten na slobodu."

Pobegao kod strica

Zoran Nikolić dva dana posle zločina pobegao od kuće

Jednu noć spavao kod prijatelja od koga je kupio pištolj

Onda se sedam dana krio kod drugog čoveka

Potom otišao na 20 dana kod ženinog sestrića u Smederevo

Danima se krio kod rođaka u Aleksincu i Nišu

Željko Ražnatović Arkan

EPA

Željko Ražnatović Arkan, Foto: EPA

Uhapšen 5. mart 2000. kod strica u Beloj Palanci

- Poslednjih 10-12 godina bio sam Gagijev telohranitelj. Dve, tri nedelje pre ubistva Arkana bio sam kod Gagija u stanu na Novom Beogradu i tad mi je rekao: "Biće posla, bićeš zadovoljan novčanom naknadom. Nemoj ništa da pitaš i ne raspituj se mnogo, bićeš blagovremeno obavešten. Za tebe nije ništa strašno, nemoj da pametuješ." Gagi je rekao da će biti likvidiran komandant, a da je moj zadatak da čuvam stražu i upozorim ih ako neko naiđe - izjavio je Nikolić.

Zoran Nikolić izjavio je da je na dan Arkanovog ubistva video da je Gavrić za pojasom imao pištolj.

Trenutak kada ubica puca u Arkana

- Oružje je imao i Gagi, a kod Mikija pištolj nisam video. Međutim, on je uvek nosio pištolj sa sobom - rekao je Nikolić na saslušanju.

Željko Ražnatović Arkan

E Stock

Željko Ražnatović Arkan, Foto: E Stock

Zakopao ključeve

- Gagi mi je rekao da je došao taj dan! Moj zadatak je bio da golfom odvezem Gavrića, dok će iza nas opel kalibrom ići Gagi i Miki. Potom je trebalo da stojim ispred hotela i javim Gagiju ako naiđe policija. Njih trojica su ušla u hotel, a Gagi me je pozvao i pitao: "Da li je sve pod kontrolom? Akcija treba da počne." Začula se pucnjava, a onda sam video Gavrića kako puzi po tlu, kao da umire. Ubacili smo ga u golf i odvezli se ka bazenu 11. april na Novom Beogradu - ispričao je Nikolić.

Jorga i Gagi ispred zgrade

Dan posle likvidacije u "Interkontinentalu", Dragan Nikolić Gagi pozvao je telohranitelja Zorana i u šiframa mu rekao da se nađu ispred jedne zgrade.

- Čekali su me Branko Jevtović Jorga i Gagi. Odvezao sam ih do pijace na Novom Beogradu, gde je Jorga izašao, a nas dvojica smo otišli u "Mekdonalds" da jedemo. Gagi je onda izašao, video sam ga da ulazi u vozilo, a onda me je pozvao telefonom i rekao mi da idem kući - izjavio je Nikolić.

On je objasnio da su Đuričić i Nikolić ranjenog Gavrića preneli u drugi auto.

- Gagi mi je rekao da odvezem golf do njegove zgrade, dam ključeve, saobraćajnu i krvavu presvlaku s mesta suvozača njegovom bratu. Na kraju smo presvlake bacili, a ključeve zakopali na placu - rekao je Zoran Nikolić.