Jeljcin i Klinton
AP/Heikki Saukkomaa
Jeljcin i Klinton

AP/Heikki Saukkomaa

Jeljcin i Klinton, Foto: AP/Heikki Saukkomaa

Predsednička biblioteka „Bil Klinton“ objavila je gotovo 600 stranica transkripta razgovora nekadašnjeg američkog predsednika i Borisa Jeljcina, ruskog šefa države, u kojem stoji kako su u Vašingtonu i Moskvi pričali o Srbiji, Slobodanu Miloševiću, bombardovanju Srbije, ali i tome kako je Klinton držao u šaci Jeljcina jer mu je odobrio kredit od 2,5 milijarde dolara za njegovu kampanju 1996, nakon čega je šef Kremlja bio prinuđen da radi onako kako ga „zamoli kolega iz Amerike“. Ukupno je objavljeno 18 razgovora uživo i 56 putem telefona obavljenih u vremenskom periodu od januara 1993. do 31. decembra 1999.

ODLOMAK IZ RAZGOVORA - 1996.

JELJCIN: Bile, za moju izbornu kampanju hitno mi je potreban kredit od 2,5 milijarde za Rusiju. Trebam novac da isplatim penzije i plate.

KLINTON: Pogledaću to sa IMF-om i nekim mojim prijateljima i videću šta može da se uradi.

ODLOMAK IZ RAZGOVORA - 24. mart 1999.

KLINTON: Hvala ti što si se javio. Znam da si upoznat sa situacijom da uskoro krećemo sa bombardovanjem vojnih ciljeva u Srbiji. Milošević nam nije ostavio izbora. Znam da se protiviš ovome što radimo, ali želim da znaš da ću uraditi sve što treba da nam neslaganje po ovom pitanju ne upropasti ono na čemu smo radili prethodnih godina.

JELJCIN: Plašim se da nećemo uspeti u tome. Moramo politički da diskutujemo, umesto da bombardujemo i uništavamo ljude.

KLINTON: Samo da ti kažem ovo, Borise, uradio sam sve što sam mogao da postignem dogovor sa Miloševićem. Nagomilao je trupe na Kosovu, oko 40.000 vojnika i 300 tenkova. Ne želi da prekine nasilje i ponovo će uraditi kao u Bosni. U osnovi, ti ćeš odličiti da li ćeš dozvoliti ovom siledžiji da uništi naš odnos, koji smo mukotrpno gradili prethodnih šest i po godina. Ja sam uvek bio tu za tebe, radio naporno da podržim Rusiju na ekonomskom planu. Žao mi je što je Srbin (priča o Miloševiću). Voleo bih da je Irac ili nešto drugo, ali nije. Konstantno je odbijao svaki predlog da prekine agresiju. On nije dovoljno bitan da mu dozvolimo da upropasti odnos između SAD i Rusije i svu evropsku podršku. Nije vredan toga.

JELJCIN: Da, Bile, zaista je to šteta, po mom mišljenju. Toliko smo dugo radili u istom pravcu. Uradili smo sjajne stvari. U ime nas, mojih i tvojih odnosa, molim te da opozoveš napad i da napravimo zajedničku taktiku kako da se borimo protiv Miloševića, samo protiv njega lično. Naš narod će sigurno od sada imati loš stav prema Americi i NATO. Sećam se koliko mi je bilo teško da okrenem glavu našeg naroda, političare prema Zapadu, prema Sjedinjenim Državama, ali sam uspeo to da uradim, a sada da izgubim sve to.

ODLOMAK IZ RAZGOVORA - 25. april 1999.

JELJCIN: Zdravo. Bile.

KLINTON: Zdravo. Borise.

JELJCIN: Znaš da sam odlučio da ne pošaljem sedam vojnih brodova na Mediteran, kao što smo se dogovorili, i nastaviću da ispunjavam ono što sam obećao. Pomoć koju dajemo Jugoslaviji biće striktno humanitarna i ići će kopnenim putem. Imali smo problema na mađarskoj granici, ali to je rešeno. Milošević je insistirao da Jugoslaviju snabdemo antiraketnim sistemom S 300, ali mu ga nećemo dati, i to možeš da mi veruješ.

KLINTON: Hvala ti.

JELJCIN: Zato što ne bih dozvolio nijednom avionu da se približi granici Jugoslavije. Pa slušam te, Bile.

DRUGI ODLOMAK IZ RAZGOVORA - 25. april 1999.

JELJCIN: Znaš da čujem od vojske da žele da pošalju trupe da pomognu Miloševiću? Znaš da sam osudio takve pozive i zapretio da ću bilo kog generala koji priča o slanju trupa da se pomogne Miloševiću otpustiti iz vojske.

KLINTON: Hvala ti.

JELJCIN: Ima jedan komandant sa Dalekog istoka, general-pukovnik Čečevatov, koji je želeo da pošalje bataljon da ode u Jugoslaviju da pomogne Miloševiću. Otpustio sam ga. Želim da znaš da je vojska pod mojom komandom i da takve stvari neću tolerisati. Neće biti nikakvih iznenađenja...

ODLOMAK IZ RAZGOVORA 2. maj 1999.

JELJCIN: Bile, dugujem ti medveđi zagrljaj.

KLINTON: Želim medveđi zagrljaj. I zapamti, Borise, veoma je bitno da iz cele stvari izađemo na način koji je dobar za mir na Balkanu i dobar za Rusiju i za naše odnose. Jako mi je drago što si uključen u sve ovo i što je Černodirdim uključen i radujem se što ću ga videti sutra. Obojica moramo da budemo uključeni.

ODLOMAK IZ RAZGOVORA 10. jun 1999.

KLINTON: Zdravo, Borise. Samo zovem da ti se zahvalim na tvom liderstvu da se konflikt okonča. Povlačenje je počelo, bombardovanje je prestalo, i sada čekamo na donošenje rezolucije UN i radujem se što ću raditi s tobom na tome.

JELJCIN: Da, znam da smo zajednički radili. Bilo je to teško ostvariti. Žao mi je ako sam u nekim slučajevima bio prenaporan.

Pročitajte i:

Komentari (7)

Darko

31.08.2018 23:30

Toliko o braci. Rekao sam davno da samo pazar tvrde i ko vise da. Zato je rus dolazio dan pre bombardovanja da pita Milosevica sta nudi. Ponudio je malo ili ništa racunajuci da su braca. Naivno.

Nikola

31.08.2018 23:40

Ko je Cecetov? Da se coveku oda prizanje do neba.Covek je vitez.Zvati ga u Srbiju i uruciti mu orden.

qr

01.09.2018 00:32

Pijana budala i seksualni napasnik

mnm

01.09.2018 00:43

pijani glupi jeljcin kao da prica sa sefom

turimtiga

01.09.2018 10:23

nakon svega ovog što se moglo pročitati i znati, jasno se vidi da je slobodan milošević najveći krvopija na kosovo. a ima i onih koji ga i dalje slave. dakle i jelcin je znao s kim ima posla i s kakivim zločincem, zato nije hteo da pošalje svoje trupe na kosovo, mada ih je bilo i to u velikom broju kao doboljci šešeljeve garde i njemu slučni.

XXL

01.09.2018 16:07

A ovi naši '99.g. u jeku kampanje išli da ga mole za pomoć, a pijani rus ljubi ruke ameru za pare eee to se zove - karakter.