Zgrada
M.Josida
Zgrada

M.Josida

Zgrada, Foto: M.Josida

U Srbiji više nema duplih prodaja stanova i drugih nekretnina, čulo se na predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu notara.

- Zahvaljujući radu javnih beležnika izbegnute su duple prodaje i znatno je smanjen broj sudskih postupaka vezanih za ugovorne odnose - rekao je Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore Srbije.

Dodao je i da su njegove kolege u 2019. izdale više od 250.000 javnobeležničkih isprava, u formi zapisa i solemnizacije. To podrazumeva sastavljanje, proveru i potvrđivanje ugovora o prometu nekretnina i o doživotnom izdržavanju, kao i drugih ugovora vezanih za imovinske odnose.

NEDOSTAJE NOTARA

U Srbiji trenutno radi 197 javnobeležničkih kancelarija, iako je planiran broj 370. U njima, pored notara, radi i oko 1.200 javnobeležničkih pomoćnika, pripravnika i administrativnog osoblja.

- Taj broj značajan je ne samo kao statistički podatak, već i kao pokazatelj u kojoj meri je javno beležništvo u Srbiji doprinelo povećanju pravne sigurnosti u prometu nepokretnosti - ocenio je Cvejić.

Za pet godina, koliko postoje, beležnici su uradili više od osam miliona pravnih poslova za koje su nadležni, među kojima je većina javnobeležničkih overa - oko sedam miliona. Veliki uspeh, po njemu, jeste i to što su lane obavili čak 367.121 besplatnu overu dokumenata, čime su rasteretili rad državnih organa, posebno u periodima upisa u srednje škole i fakultete. Tokom juna i jula je obavljeno više od 122.000 besplatnih overa, dok je u preostalih 10 meseci urađeno 245.000.

Cvejić je posebno istakao efikasan rad kada su u pitanju ostavine, koje su sada daleko brže. Žalbe su izjavljene na samo 0,4 odsto ostavinskih rešenja. Preciznije, vođeno je 173.000 postupaka, a u samo 178 stranke nisu bile zadovoljne.

On dodaje da je prioritet širenje mreže beležnika i da se na dva-tri meseca raspisuje konkurs. Ali, malo je zainteresovanih. Naime, u 10 opština uopšte ne postoje notarske kancelarije, jer beležnici nemaju toliki obim posla da bi pokrili sve dažbine. Tamo njihove poslove i dalje obavlja sud, koji to čini daleko sporije. U pojedinim sredinama, gde ljudi nemaju novca i promet nekretnina je zamro, notari su čak zatvorili već otvorene kancelarije, jer nisu mogli da zarade ni za prosečnu platu.