Otpad na Bežanijskoj kosi
Alo

 

Otpad na Bežanijskoj kosi

Alo

Otpad na Bežanijskoj kosi, Foto: Alo

* Uskoro nam se uvode ekološke takse

* Svako ko bude zagađivao moraće da plati

* Sada je Grad Beograd dobio ovlašćenje koje će dobiti i druge lokalne samouprave da same odlučuju o problemu plastičnih kesa

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je danas da će Grad Beograd, zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Stalnom konferencijom gradova i opština, uputiti predlog za izmene zakona koji reguliše naplatu ekološke takse.

Pušta se u rad daljinsko grejanje!

AUTOR: Alo.rs/ M. I. DATUM I VREME: 07.10.2019. 09:45 Potrebno je pet do sedam sati da se zagreje sistem. Grejanje, Foto: Alo!/ Rajko Ristić Grad Beograd je dao nalog Beogradskim toplanama da od jutros u 05.00 počnu s puštanjem u rad daljinsko grejanje zbog niskih temperatura koje se očekuju danas i sutra, objavio je na Fejsbuku zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- U poslednjih godinu dana, nijedan zagađivač nije platio skoro ništa kada je u pitanju zagađenje i to mora da se promeni. Oni koji zagađuju životnu sredinu, to moraju da plate zato što se od toga finansira njeno očuvanje i mi ćemo tražiti da se to pitanje uredi na drugačiji način, kako bi lokalne samouprave taj novac mogle da ulažu u očuvanje životne sredine - rekao je Vesić.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan podsetio je da Srbija ima mnogo razloga da brine o svojoj životnoj sredini.

- Mi sa Gradom Beogradom sarađujemo u mnogo akcija i ovo je samo jedan od primera gde lokalna samouprava i ministarstvo dobro sarađuju. Naplatom plastičnih kesa u prvom koraku uspeli smo da smanjimo njihovu proizvodnju za 80 odsto, a njihovu potrošnju od 60 do 80 odsto.

- Sada je Grad Beograd dobio ovlašćenje koje će dobiti i druge lokalne samouprave da same odlučuju o problemu plastičnih kesa. Beograd se već opredelio, jer je on uvek i bio perjanica promena. Čeka nas i zakon o buci, te će problem buke iz ugostiteljskih objekata biti rešen kao i u celom svetu. Idemo u susret svetskim trendovima, a negde smo i ispred njih, i zato pozivam i druge trgovinske lance da se odgovorno ponašaju na dobrobit celog društva - kazao je Trivan.

BONUS VIDEO: Helena Gavran ima četiri godine i tumor na mozgu. HITNO POTREBNA POMOĆ