Jedna grupa građana imaće prednost
alo.rs
Granica, granični prelaz, rampa, kolona vozila
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Svi građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere, imaće ove godine prednost u realizaciji aranžmana, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ističe da se, prema podacima Jute, najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio na Grčku, čak 85 odsto.

- Prema podacima Jute, zaključeno je 140.000 ugovora, što znači da je reč o oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava. Oni će apsolutno imati prednost, mogu da očekuju do kraja godine da će moći da ostvare svoje vaučere u Grčkoj čim se otvori letnja sezona - rekla je Matić na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim kolegom Harisom Teoharisom.

Na pitanje kako će biti realizovani oni vaučeri u agencijama koje nisu dobile licencu, Matić je odgovorila da u Srbiji ima oko 100 agencija koje imaju licence, a druge koje nisu mogle da obezbede garanciju ili osiguranje vezano za putne aranžmane, prešle su na režim turističkih agencija koje rade kao posrednici.

- To ih ni u jednom trenuku ne sprečava da realizuju putovanja koja su prošle godine bila dogovorena - rekla je Matić.

Upitana kome građani koji imaju pravo na zamenska putovanja da se obrate ukoliko agencija više ne postoji, Matić je rekla da se obrate turističkoj inspekciji, koja će regovati i sigurno zaštiti prava putnika.

- Međutim, mi nemamo podatke da agencije ne postoje. Mi imamo podatke da su agencije preregistovane i ako su bile organizatori putovanja, sada su posrednici u prodaji putnih aranžmana - rekla je Matić.