Mirsad Đerlek
Alo
Mirsad Đerlek

Alo

 Foto: Alo

Đerlek je rekao da će se imunizacija sprovoditi u tri faze i dodao da je u toku prva faza u okviru koje je planirano da de vakcinisnao 720.000 ljudi.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korone?

 

Podseća da su prvi vakcinu primili korisnici gerontoloških centara, a da je imunizacija nastavljena sa zdravstvenim radnicima.

Ističe da je do sada bilo oko 20 vakcinalnih punktova u Beogradu, a da će od sutra takvi punktovi biti postavljeni i u opštim bolnicama širom Srbije.

- Od sutra ćemo imati više od 110 vakcinalnih punktova i postepeno povećavamo tempo vakcinacije kako bismo završili prvu fazu, u okviru koje planiramo da vakcinišemo i starije od 75 godina kojih ima između 300.000 i 350.000 - rekao je Đerlek.

U okviru druge faze, dodaje, planirano je da bude vakcinisano od 11 do 21 odsto ljudi, odnosno novih 740.000.

 Tada će, kaže, biti vakcinisani stariji od 65 godina koji nisu obuhvaćeni prvom fazom, kao i službenici državne uprave i lokalnih samouprava, vojska, policija, prosveta.

Treća faza, objašnjava Đerlek, obuhvata vakcinaciju skoro 1,7 miliona ljudi, a tada je planirano da budu vakcinisani građani od 50 do 64 godine bez obzira na faktore rizika, i mlađi od 50 godina koji imaju faktore rizika.

Istakao je da u drugoj polovini januara u Srbiju stiže velika količina ruske vakcine Sputnjik V, 500.000 doza, kao i velike količine kineske vakcine.

Uveren je, kaže, da će državni vrh obezbediti i ostale vakcine koje su registrovane na tržištu, kako bi se vakcinacija u Srbiji brže sprovodila.

Đerlek navodi da je svaka vakcina dobra i koju god građani primili, ističe, da neće pogrešiti.

- Sve su, pre svega, bezbedne. Druga stvar, vrlo su kvalitetne i daju mnogo jači imunitet nego što se stiče prilikom samozaražavanja - rekao je Đerlek.

Dodaje i da stručnjaci kažu da bismo od vakcine bili duže zaštićeni nego samozaražavanjem, što je, kaže, još jedan razlog da se što više građana vakciniše.

- Što se više građana vakciniše, pre ćemo završiti sa kovidom i pre ćemo početi normalno da živimo, jer smo mi u hroničnom stresu skoro godinu dana. Ubeđen sam da ćemo to da prevaziđemo, zato što nam je vakcina u rukama, a to je najozbiljne stredstvo sa kojim se možemo braniti - podvukao je Đerlek.

Mirsad Đerlek

Tanjug

Mirsad Đerlek, Foto: Tanjug

Kaže da je Institut za javno zdravlje "Batut" napravio plan vakcinacije i da će građani koji su obuhvaćeni tim planom na vreme biti obavešetni kada će moći da se vakcinišu i gde.

Na sajtu Ministarstva zdravlja će, dodaje, biti otvoren i kol centar gde će građani moći da se infromišu o procesu vakcinacije.

Ističe da u Srbiji vlada veliko interesovanje za vakcinu među svim populacionim grupama, a to ga, naglašava, kao lekara raduje.

- Ljudi shvataju da je vakcina jedini spas i to pokazuje veliku razvijenu svest građana - rekao je Đerlek.

Govoreći o situaciji u bolnicama,Đerlek kaže da iako virus popušta, iako se smanjuje broj novoobolelih, broj hospitalizovanih i onih na respiratorima, bolnice su i dalje pune.

Upozorava da nas je kovid više puta iznenadio i da moramo biti oprezni jer bi nas, kako navodi, jedna greška mogla skupo koštati.

Pročitajte još: