Marko Milošević, Mira Marković
EPA/Saša Stanković
Marko Milošević, Mira Marković

EPA/Saša Stanković

Marko Milošević, Mira Marković, Foto: EPA/Saša Stanković

Svog sina Marka sakrio je u uniformu – i to u crnu uniformu sa oznakama MUP-a Srbije. Svi se, naime sećaju, Markove slike u crnoj uniformi, na kojoj se jasno vidi da se na crnom kombinezonu, na levoj strani grudi nalazi službena policijska značka MUP-a Srbije, broj 014119.

Nikakvih drugih oznaka ili činova nije bilo. Ista forografija, koja je slikana aprila 1999. godine u Požarevcu, objavljena je i u knjizi Markove mame Mire Marković “I srce je na levoj strani”, na 133. Stranici.

Pročitajte još:

 

U toj uniformi, međutim, Marko nije bio na ratištu, nije se sukobio sa pripadnicima OVK ili, ne daj bože, sa NATO vojnicima. Ne, u toj uniformi paradirao je, zajedno sa svojim „saborcima“ Požarevcem, išao na koncerte i antiratne mitinge, a zabavljao se i u svojoj diskoteci „Madona“. Istovremeno je, takođe, radio i na izgradnji zabavnog parka „Bambilend“ u Požarevcu.

Slobodan Milošević

EPA/Anja Niedringhaus

Slobodan Milošević, Foto: EPA/Anja Niedringhaus

Pitanje je, kako je uopšte, Milošević mlađi tada došao do policijske uniforme i oružja, s obzirom da nije služio ni vojsku. To su zvanično nedugo posle Miloševićevog intervjua potvrdili i iz Vojske Jugsolavije.

Oni su demantovali da je Marko Milošević bio dobrovoljac za vreme NATO agresije, odnosno da je u tom periodu „nosio uniformu i oružje“.

Marko Milošević nije regrutovan i nije služio vojni rok. Prema tome Marko nije mogao biti u sastavu bilo koje ratne jedinice VJ kao dobrovoljac, jer je to suprotno vojnim propisima. Ne može neko biti dobrovoljac, a da prethodno nije odslužio vojni rok – naveo je tada za „Blic“ izvor iz vrha Vojske Jugoslavije.

Pročitajte i ovo:

 

U tekstu koji je potom objavljen na sajtu VJ, navodi se i da je Marko Milošević, koji je rođen 3. 7. 1974. u Beogradu, zaveden u vojnoj evidenciji u vojnom odseku SO Savski venac 30. 10. 1992. godine, pod rednim brojem 511.

Vojska Jugoslavije preduzeće sve mere do kraja iduće godine da Marko Milošević bude upućen na odsluženje vojnog roka, pošto će 2001. godine napuniti 27 godina, a to je prema vojnim propisima krajnji rok za poziv u VJ – saopštila je tada Vojska Jugooslavije.

Marko Milošević je tokom bombardovanja, prema nekim nezvaničnim saznanjima, ipak bio pripadnik operativno-poternih grupa u okviru resora DB-a. A pripadnici iste grupe za Beograd bili su, kako je svojevremeno objavio Insajder, i Ljubiša Buha Čume i Zoran Šljukić Šljuka.

O vezama Marka Miloševića s kriminalnim klanom govori i iskaz svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka. On je tokom suđenja za ubistvo Zorana Đinđića pred sudom rekao da je Marko Milošević posle 5. oktobra nudio novac za ubistvo Zorana Đinđića i da je tada na inicijativu Milorada Ulemeka Đinđić dobio pojačano obezbeđenje.