Škola Majšanski put Subotica
Google street view
Škola Majšanski put Subotica

Google street view

Subotica, Foto: Google street view

Luka Anišić, zaposlen u JP "Železnice Srbije", vozio je bicikl u naselju Mali Bajmok kada je na ulici ugledao novčanik u kojem je osim ličnih dokumenata bilo i 30.000 dinara, vlasnikova mesečna zarada.

PROČITAJ JOŠ:

Anišić je u sredu popodne novčanik pun novca pronašao kod fudbalskog stadiona "Bačka", u blizini poznatog Buvljaka, i čim ga je podigao sa zemlje uputio se ka policijskoj stanici.

Novčanik

Profimedia

Novčanik, Foto: Profimedia

- Video sam da u njemu ima novca i odmah sam ga odneo u policijsku stanicu pored Opšte bolnice u Subotici gde je bio prijavljen nestanak novčanika. Ubrzo je došao i sugrađanin, vlasnik novčanika. Bio je u šoku – kaže Luka Anišić.

Poštenom Subotičaninu su rekli da je vlasnik novčanika baš podigao platu.

- Rekli su mi da je čovek koji je izgubio novčanik zaposlen u fabrici "Bratstvo", da ima malo dete i da je dan pre nego što je izgubio novčanik podigao platu. U novčaniku su, osim novca, bila dokumenta i kartice banaka. To je nekada važnije sačuvati od novca i drago mi je što je sve sačuvano, što ne mora da pravi dokumenta zbog troškova – priča Anišić.

PREPORUČUJEMO:

Svojim gestom, Anišić je iznenadio najviše policajce, jer iako nije jedini koji im je doneo tuđ novčanik, Luka se izdvojio po tome što su prethodni novčanici vraćeni bez novca.

- Ovo nije prvi put da sam našao novčanik sa dokumentima u Malom Bajmoku, oko pijace. Džeparoši kradu uzmu novac i bacaju novčanike. Na osnovu dokumenata sam uvek našao vlasnike i vratio im novčanik tako što sam im ga odneo na kućnu adresu. Ovoga puta nisam ni brojao novac, samo sam video da ga ima - kaže pošteni pronalazač novčanika.

Iako je drugima bio poput srećne zvezde, Luka nije imao mnogo sreće kada su njemu ranije ukrali bicikl, jer ga nikada nije pronašao.

- Išao sam po svoju sreću, ali se ispostavilo da sam pronašao sreću drugome. Krenuo sam u sportsku kladionicu da uplatim malo novca, oko 100 dinara, tek tako za razonodu, ali sam našao izgubljeni novčanik i drago mi je što se sve tako završilo. Apsolutno nisam nijednog trenutka imao dilemu šta da radim i uvek bih uradio isto. Niko ne treba nikada da uzme nešto što je tuđe. Ljudski je da tako svi misle, jer ne možemo znati šta se i pod kojim okolnostima desilo – poručio je poštenjačina.