Sveti Haralampije
Foto: spc.rs
Sveti Haralampije

Foto: spc.rs

Sveti Haralampije, Foto: Foto: spc.rs

Haralampije je bio episkom u Tesaliniji u 2. veku, ondanjoj Magneziji, Veruje se da je 113. godine stradao zbog Hrista. Za života je uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge je preobratio u hrišćanstvo. Zbog njega je i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Kada je izveden na gubilište Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu da pruži telesno zdravlje i duhovno spasenje svim ljudima, kao i da im umnoži plodove zemaljske.

Posle molitve, stari svetac je predao dušu Bogu i pre nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Haralampije je stradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.

Haralampije je bio veoma cenjen u narodu, jer se verovalo da ima isceliteljske moći, zbog čega je dobio nadimak "gospodar svih bolesti": Zbog toga je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenje.

Danas majke vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili za zdravlje. Običaj je i da svi koji imaju neku bolest danas neizostavno odu kod lekara. Još jedno verovanje je da će dete kome na ovaj praznik ispadne zub ili nikne nov biće srećno celog života, jer će nad njim bdeti upravo Sveti Haralampije.

Prema običajima, na današnji dan trebalo bi izgovoriti molitvu koja će vernicima pomoći da uz božju pomoć prevaziđu nevolje.

"

Tebi, mukotrpniku i ugodniku Božjem, koji se odvažno za nas boriš, i koji si zemlju časnom krvlju svojom orosio i njenu plodorodnost od Boga izmolio, pohvalne pesme iz dubine duše uznosimo. Ti, pak, imajući veliku odvažnost pred Gospodom, od svake nevolje izbavi nas koji ti kličemo:

Raduj se, sveštenomučeniče Haralampije, naš milosrdni zastupniče pred Bogom i predivni čudotvorče!", glasi tekst molitve.

Pročitajte još: