Crkva
Alo!/ Masanori Jošida
Crkva

Alo!/ Masanori Jošida

Crkva, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Danas obeležavamo destogodišnjicu od smrti najomiljenijeg u narodu - srpskog patrijarha Pavla.

U Manastiru Rakovica gde je sahranjen i Kućinci, selu u Slavoniji u kome je rođen biće služene liturgije.

Brojne priče prepričavaju se o životu patrijarha, a iz svih događaja koje su opisali svedoci isijavaju osnovne poruke pravoslavlja, neokaljanog, izvornog, kakvo bi trebalo da bude i u dušama svih koji sebe smatraju ne vernicima - već ljudima.

Patrijarh Pavle

Agape/printskrin

Patrijarh Pavle, Foto: Agape/printskrin

Beograđani su patrijarha Pavla susretali na ulici, u tramvaju, autobusu…

Pročitajte još:

 

Idući u crkvu na Banovom brdu i usred leta koristio je gradski prevoz. Pratilac mu je jednom predložio da ne ide autobusom jer je vruće, a autobus prepun ženskog razgolićenog sveta. Patrijarh mu je odgovorio “Znate, svako vidi ono što želi.”

Sveštenici prepričavaju i da je patrijarh imao lepe, udobne cipele. Te cipele, ustvari, nekada su bile ženske čizme, koje je neko bacio. Od njih je u svojoj radionici patrijarh načinio sebi dobre cipele.

Priča kaže da ga je obućarskom zanatu naučio neki čovek koji je popravljao cipeleu blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat "pendžetiranja đona" naučio u manastirima.

Jednog dana je video vozača ispred patrijaršije kako menja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovek nameravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

Ovo je samo delić onoga što nam je u amanet ostavio voljeni srpski patrijarh.

Slava mu i hvala!

Bonus video