Samardžić
print screen RTS
Samardžić

print screen RTS

Foto: print screen RTS

Šta deluje protiv korone, šta da uzimamo kako bi ojačali imunitet, šta se sme, a šta ne, pitanja su koja muče mnoge.

Priča se o lekovima, pa se tako govori da ibuprofen šteti, a da je paracetamol koristan. Koliko su ove tvrdnje istinite ili ne, govori docent doktor Janko Samardžić, specijalista kliničke farmakologije.

- Kada govorimo o vitaminu C, postoji njegova primena u preventive i terapijske svrhe. Preventivno, to su oralni preparati i u normalnim uslovima, nama je potrebno oko 80 miligrama vitamina C. U slučaju epidemija, mi znamo da treba povećati na 300-500 miligrama i to sve prevencija. Sve preko 500 miligrama, nrp. 1 ili 2 grama, nije dobro jer ono što mi zovemo bioraspoloživost, tj procenat koji dospe u našu cirkulaciju se drastično smanjuje, do 500 mg dospeva u cirkulaciju, i to je ta doza koju uzmete, ona deluje, dakle što više uzimate manje deluje - objasnio je on i dodao da se 1 ili 2 grama primenjuje kroz infuziju i to je lek, i njegova terapijska primena.

- Tu je i vitamin D i on je u sklopu terapijskog algoritma a od minerala cink koji je pokazao delotvornost kod gripa pa se veruje da će i ovde - zaključio je on.