Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
alo.rs
Poplave u Prijepolju
ilustracija, Foto: RINA

Meštana koji žive u blizini jalovišta kažu da je u ranim popodnevnim satima, pukao je privremeni zemljani bedem oko jalovišta, prenosi portal Kossev.

"Čuli smo jaku huku danas negde u rano popodne. Uplašili smo se svi, jer je baš bila jaka huka i izašli smo. Izašla je voda," kaže za Kossev Zlatko Sekulić, čija se kuća nalazi sa druge strane reke Ibar.

Na teren su, kako dalje navode građani Leposavića, izašli predstavnici lokalne samouprave, uključujući i inspektora za zaštitu životne sredine.

Kako saznaje RTS, radnici Trpče su izašli na teren i sanirali odron. U "Trepči" krivca vide u nedavnim poplavama. Inspekcija JP "Srbijavode" je na terenu.
Jalovište višegodišnji problem

Meštani sa druge strane kažu da ih ne iznenađuje to što se deo jalovišta "sručio" u Ibar.

Otpadne vode sa jalovišta koje se nalazi na koliko stotina metara od samog centra Leposavića još od ranije se ispuštaju u reku Ibar. Spiraju ih sneg i kiša i one odlaze rekama.

Meštanin Zlatko Sekulić kaže da je sada u pitanju "čist ekološki akcident" koji Ibrom "ide ka Kraljevu", ali i da je leti za njih najveći problem predstavlja kada duvaju vetrovi, koji podižu prašinu sa jalovišta i nanose je na njihova domaćinstva i oranice.

Sa druge strane, direktor Trepče Jovan Dimkić objašnjava da jalovište mora da bude u blizini flotacije u kojoj se vrši eksploatacija rude.

Kako naglašava, iako teška industrija nije popularna, mnoge porodice iz leposavićkog kraja se izdržavaju upravo radom u kombinatu.

Iz Trepče poručuju da će postojeće jalovište biti za oko tri i po godine i da će novo biti otovreno u blizini gde se obavlja eksploatacija ruda.

Pročitajte: