Rudnik Lece
M. Ivanović
Rudnik Lece
Rudnik Lece, Foto: M. Ivanović

Prema prvim informacijama, koje su dojavljene sa lica mesta, radi se o pucanju brane na najvišoj koti u selu Gazdare, gde se nalazi folotacija za preradu rudničke jalovine, ali zvaničnici tvrde da nije reč o pucanju brane, već samo o izlivanju vode koja je “negde našla rupu”

“Rudari i vatrogasci pokušavaju da spreče izlivanje vode u Jablanicu i taj problem će vrlo brzo biti rešen”, tvrdi zamenik predsednika opštine Medveđa Vlada Babić.

Meštani tog sela kažu da ne mogu da priđu jalovištu jer je policija blokirala taj deo.

“I mi smo čuli da je pukla brana na najvišoj koti i da se mulj sa jalovištem prelio u druge, niže bazene. Strahujemo od katastrofe jer ako se i ostali bazeni prepune naše kuće neće više postojati – kaže taj meštanin Gazdara čija se kuća od jezera ispod jalovišta nalazi na udlajenosti od oko 200 metara.

Na vest o problemu na jalovištu, na kome je na hiljade tone otpada pređane rude, opštinski većnici prekinuli su danas sednicu i uputili se u Gazdare.

Ovo nije prvi akcident na rudničkom jalovištu. Novembra 2014. funkcioneri tada opozicione, a sada vladajuće SNS, tvrdili su da se, takođe, izlila jalovina sa cijanidom u obližnji potok koji se uliva u obližnju Jablanicu.

Međutim, tadašnji direktor rudnika “Lece” je tvrdio da se radi o dezinformaciji, da se desio “jedan eksces” i da jalovina nije stigla do Jablanice.