Migranti
Shutterstock
Migranti

Shutterstock

Migranti, Foto: Shutterstock

Za 480 migranata određen je 14-dnevni karantin u kasarni grada Udine, koja se, prema navodima italijanskih medija, smatra crvenom zonom tog mesta na severu Italije, i biće pod policijskim nadzorom 24 sata dnevno.

Lokalne vlasti saopštile su da je utvrđeno da su među njima tri osobe pozitivne na virus kovid-19, navodeći da ne mogu dozvoliti da neko ko je bio u kontaktu sa zaraženima "slobodno šeta gradom", kao što to ne mogu činiti ni Italijani ako su bili u kontaktu sa osobama obolelim od kovida-19.

Migranti

Alo!/Masanori Jošida

Migranti, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Italijanski senator Franko Dal Mas izjavio je da je italijanska vlada zatvorila granice sa Srbijom i Crnom Gorom zbog epidemioloških podataka, ali da "dozvoljava svakodnevni neometani ulazak" na teritoriju Italije "desetinama migranata koji su potencijalni prenosioci virusa", piše Ilfriuli.it.

On je rekao da se italijanski region Furlanija-Julijska krajina, koji se graniči sa Slovenijom, suočava sa "sporim, ali stalnim i svakodnevnim talasom migranata, opasnim" u ovoj kritičnoj zdravstvenoj fazi.

Prema podacima humanitarne organizacije Karitas, u Trst je pre oko nedelju dana stiglo rekordnih 170 migranta u jednom danu, međutim guverner Furlanije-Julijske krajine Masimilano Fedriga potvrdio je da će finansijska sredstva biti smanjena, piše italijanski list La Stampa.

Prema podacima evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) od početka godine do kraja juna skoro 10.000 ljudi pokušalo je da šređe granice balkanskih država na putu ka zapadnim zemljama EU.

PROČITAJTE JOŠ: