Korona, Srbija, Beograd
Tanjug/Nikola Anđić
Korona, putnici, autobus, maske, gsp, maska, trola

Alo.rs/M.Š.

Korona, putnici, autobus, maske, gsp, maska, trola, Foto: Alo.rs/M.Š.

Na ovu činjenicu nam je ukazalo Raskrinkavanje.ba, koje je tekst na portalu Alo! ocenilo kao manipulisanje činjenicama. Zahvaljujući Raskrinkavanje.ba, došlo se do činjenica koje ukazuju na to da maske s bakar-oksidom ne pružaju veću zaštitu od standarnih maski.

Objavljivaljem da maske s bakar-dioksidom pružaju bolju zaštitu mogu razviti lažni osečaj sigurnosti kod čitalaca.

Postoji više studija koje dokazuju da se bakterije i virusi (uključujući i virus SARS-CoV-2) kraće zadržavaju na čvrstim površinama presvučenim bakrom i njegovim jedinjenjima nego na plastici, teflonu ili nehrđajućem čeliku. Međutim, ne postoje dovoljno jasni dokazi da bakar-oksid u maskama ima isti efekat.

Raskrinkavanje je takođe kontaktiralo Agenciju za lekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED) sa upitom o uvezenim bakar-oksid maskama. Iz Agencije su odgovorili i pojasnili da su one klasifikovane kao i obične medicinske maske.

Gornji tekst je nastao kao posledica korekcija nakon što je Raksrinkavanje.ba originalni tekst sa portala Alo! ocenilo kao manipulisanje činjenicama.

 

***

(Originalni tekst)

U Hrvatsku je stigla pošiljka od 128.000 maski, koje su juče distribuirane u apoteke i prodavaće se za 40 kuna (oko 600 dinara), a firma "Rinigard", koja ih uvozi, tvrdi da očekuje narudžbine iz Srbije, Mađarske, Austrije i Švajcarske, koje su pokazale zainteresovanost za kupovinu naveliko. Cena će, kako navode, zavisiti od količine narudžbine i verovatno će se u budućnosti menjati.

Mišljenja smo da je nivo zaštite koji se može ostvariti predmetnim maskama podjednaka drugim medicinskim ili hirurškim maskama tipa IIR. Iyuyev zaštite od prskanja, nivo zaštite uporediv je s platnenim maskama koje imaju slične funkcionalne karakteristike po parametrima filtracije i razlike pritiska između unutrašnje i spoljašnje strane prilikom disanja, glasi odgovor koje je dobilo Raskrinkavanje.ba

Maska se izgledom ne razlikuje od klasičnih hirurških maski za lice, ali je prilikom izrade u materijal ubačen bakar-oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.

Može se koristiti višekratno, dok se fizički ne uništi, ne polije vodom ili se znatno ne zaprlja. Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana. U kontinuitetu, nosi se najviše tri sata. Potom je treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta kako bi svojstva materijala neutralizovala patogene.

TROSLOJNA ZAŠTITA

1. SLOJ

Bakarno vlakno na bazi mikročestica koje presreću viruse

2. SLOJ

Drži virus zarobljen u sloju i umanjuje njegovo delovanje, inhibirajući biološke strukture KOVID-19

3. SLOJ

Bakarna vlakna na bazi mikročestica koja osiguravaju protok čistog vazduha bez virusa

Izraelski naučnici koji su je osmislili razvili su je na osnovu tehnologije za izradu zavoja i druge vojne opreme, a specifičnost maske jeste da se njena efikasnost ne smanjuje s vremenom. Na sajtu proizvođača se navodi da maske imaju učinak od 99,9 odsto kada je u pitanju filtriranje bakterija i smanjenje prisutnosti virusa.

Da li bi kupili ovu masku?

 

 Višekratno, dok se fizički ne uništi

- Uz svakodnevno nošenje može se koristiti i do mesec dana

- U kontinuitetu nosi se najviše tri sata

- Potom masku treba skinuti, odložiti na ravnu površinu i ostaviti 40 minuta

- Kad se fizički uništi, polije vodom ili znatno zaprlja, treba je baciti, iako nije prošlo mesec dana

Pročitajte još: