korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Odluka o eventualnoj potpunoj ili delimičnoj izolaciji Beograda, ali i Niša i Valjeva, kao tri najveća žarišta epidemije virusa korona u Srbiji, biće doneta nakon detaljne procene državnog vrha i stručnjaka o širenju zaraze.

Između beogradskih opština bili bi uspostavljeni kontrolni punktovi kako bi se sprečile unutrašnje "migracije", a nije isključeno ni da čitavi stambeni blokovi budu u posebnom "podobruču", odnosno zasebnim karantinima, ukoliko se u pojedinim delovima pojavi veći broj zaraženih. U tom slučaju, ostali stanovnici bi mogli samo ograničeno da se kreću na teritoriji svog naselja, kako bi obavili neophodnu kupovinu.

Na kontrolnim punktovima bilo bi obavezno merenje temperature, a posebni timovi, sastavljeni od uglavnom poverenika civilne zaštite i volontera, bili bi zaduženi da obilaze građane, proveravaju da li se osećaju dobro i, ukoliko je potrebno snabdevaju ih hranom i lekovima.

Savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević rekla je u četvrtak da je Aleksandar Vučić, na sastanku oba krizna štaba za borbu protiv korone u sredu, pitao srpske lekare da li je potrebno da dođe do zatvaranja tri grada koja su najveća žarišta epidemije:

- Rekli su - još ne, videćemo u sledeća 24 sata. Mislim da će u toku sutrašnjeg dana nove mere biti saopštene. Da li će one podrazumevati potpuno zatvaranje ova tri grada ili delova grada, ne znam, jer se situacija menja bukvalno iz sata u sat.

Navela je da bi eventualno takve mere podrazumevale obustavljanje putnog transporta civila između tih gradova, odnosno u njih ne bi moglo ni da se uđe ni da se izađe. To su, dodaje, mere koje su bile i u Kini, i jedina sigurna varijanta da se zaraza neće širiti po celoj zemlji. Naglasila je i da bi u slučaju takvih mera u Beogradu, Nišu i Valjevu bio omogućen normalan transport prehrambenih proizvoda i medicinskih sredstava.

Koronavirus u Srbiji

Alo / Dejan Briza

Koronavirus u Srbiji, Foto: Alo / Dejan Briza

Zoran Dragišić, sa Fakulteta za bezbednost, kaže, da je mera blokade gradova u Kini imala dobre efekte:

Kako je rekao profesor civilne zaštite Vladimir Jakovljević, u ovakvim situacijama postoje strogo utvrđeni protokoli u okviru kojih bi štabovi za vanredne situacije imenovali poverenike civilne zaštite za pojedine delove grada, pa čak pojedinačno i za zgrade, kako bi brinuli o ljudima koji tu žive. Sve službe potrebne za funkcionisanje grada nastavile bi da rade.

VASILjEVIĆEVA: POMOĆ KINE NEMERLjIVA

Pomoć Kine u medicinskoj opremi i lekovima stiže bukvalno svakog dana, rekla je Suzana Vasiljević, i dodala da Srbija nikada neće zaboraviti ove prijateljske gestove Pekinga, uključujući i dolazak šest kineskih lekara, što je veoma značajno za našu zemlju. Ona je naglasila da je pomoć Kine nemerljiva, a da njihovi lekari imaju najveće iskustvo u sprečavanju širenja virusa korona. Navela je i da u Srbiju stiže pomoć i iz Norveške, EU, Ujedinjenih Arapskih Emirata...

- Predsednik Vučić na vezi je sa brojnim stranim zvaničnicima sa kojima ima i lične i državničke kontakte, kao i sa predsednicima i premijerima zemalja u regionu. Većina u regionu gleda na nas kao mogućeg spasitelja - rekla je Vasiljevićeva.

Navela je da bi pomoć iz Srbije trebalo da za tri dana stigne u Republiku Srpsku, a da je odobren izvoz pšenice i brašna za Severnu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.