OGLASIO SE DOKTOR KON Izneo zabrinjavajući stav: U crnoj smo korona zoni

Prestonica Srbije je i dalje kritična korona tačka u Srbiji

Predrag Kon
Predrag Kon, Foto: Tanjug

Beograd je i dalje kritična korona tačka u Srbiji sa prilično šokantnom brojkom od čak 1.626,6 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, ali kako je i dr Predrag Kon istakao pre nekoliko dana, ipak postoje određeni optimistički znaci.

O čemu se zapravo radi? Rekordan broj novozaraženih u jednom danu u prestonici zabeležen je još 21. novembra, kada je registrovano 2.228 obolelih, a od tada je usledila oscilacija na dnevnom nivou, pa tako u poslednja tri dana imamo manje od 2.000 zaraženih za 24 sata.

Prema tome, moglo bi se reći, ako ne dođe do nekog novog pogoršanja, da smo barem u Beogradu dotakli vrh, da je epidemiološka kriva u prestonici izravnata, ali je, naravno, pitanje kada će krenuti značajnije da opada broj novozaraženih.

Danas je prvi put posle mesec dana došlo do smanjivanja broja zaraženih u prestonici po parametrima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), pošto smo u protekla 24 sata imali manje novoobolelih nego pre dve nedelje kada je krenula eksplozija sa više od 2.000 novih slučajeva na dnevnom nivou.

Na početku prvog talasa Beograd je imao između 50 i 70 odsto svih slučajeva u Srbiji na dnevnom nivou, dok poslednjih dana ovaj procenat varira oko 25 odsto.

- Jasno je da je došlo do prelivanja korone iz Beograda u druge delove Srbije - rekao je pre par dana dr Kon.

Prema podacima ECDC u poslednje dve nedelje u Beogradu je zabeleženo skoro 28.000 novih slučajeva, a ako prema procenama članova Kriznog štaba realno ima i deset puta više zaraženih, onih koji imaju blage ili nikakve simptome. Dakle, nije teško izračunati da je u prestonici koronom zaraženo skoro 300.000 ljudi.

Najveći problem u prestonici predstavlja činjenica da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni pa se oni sa lakšom kliničkom slikom šalju u Pančevo, Smederevo, Kragujevac, Niš, Sokobanju.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi