Izlažu se stope Maršala Tita!

Nesvakidašnja izloba fotografija pod nazivom "Stopama maršala", čiji autori su naši umetnici Marko Obradović Edge i Stefan Momčilović, poznatiji kao Moma oko sveta, biće otvorena 25. septembra, u 20 časova u galeriji BW Experience na Sava Promenadi, najavili su organizatori.

Tito
Tito, Foto: RAS

U organizaciji umetničke inicijative KvART Belgrade Waterfront i Galerije ŠTAB, a u produkciji Deadline Design studija, izložba će prikazati neke od najznačajnijih spomenika u Srbiji, Crnog Gori i Bosni i Hercegovini iz neverovatnih uglova.

Da li spomenike iz doba komunizma treba ukloniti?

Ukupan broj glasova: 106

  • Da, jer je komunizam za Srbiju bio pošast: 22% (23)
  • Ne, nikako, spomenici svedoče na jedno doba: 41% (43)
  • Ne, jer se u to vreme najbolje živelo: 32% (34)
  • Nemam formirano mišljenje: 6% (6)

U tri države, na jedanaest različitih lokacija, sa četiri kamere i tri drona, Edge i Moma oko sveta dokumentovali su monumentalne Ex Yu spomenike na turi kojom je Josip Broz Tito obilazio te krajeve.

U pitanju su memorijalni park Sremski front, Spomenik Revoluciji na Kozari, spomenik Smetovi na istoimenoj planini u Zenici, Spomen-park Vraca u Sarajevu, Partizansko Groblje u Mostaru, memorijalni kompleks Dolina heroja u blizini Tjentišta u Nacionalnom parku Sutjeska, Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu pod Trebjesom u Nikšiću, Spomenik palim borcima NOB-a iznad Žabljaka, spomenik Jasikovac iznad Berana, memorijalni kompleks Kadinjača kod Užica, kao i Spomenik palim borcima Kosmajskog odreda.

Osim kadrova spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu, na izložbi će premijerno biti prikazan i kratak film o ovoj uzbudljivoj avanturi, čiji autori su takođe Edge i Moma oko sveta.

Sve fotografije edicije "Stopama maršala" napravljene su u okviru projekta za razvoj turizma na Balkanu, uz veliku podršku Saveta za regionalnu saradnju (RČ), Fondacije za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava Sprofondo-Thalia, organizacije Pro Futuro, Centra za istraživanja i studije turizma (CTRS) i Evropske unije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi