IZGRADNJA CENTRA ZA MATIČNE ĆELIJE Nikolić: "Što čovek započne, nek' Bog ne ospori" (FOTO)

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas položio kamen temeljac za gradnju Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, koji će imati devet istraživačkih centara, među kojima su najbitniji oni koji će se baviti proučavanjem matičnih ćelija.

Tomislav Nikolic polaže kamen temeljac u Kragujevcu
Tomislav Nikolic polaže kamen temeljac u Kragujevcu , Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Nikolić je u temelj, sa studentima doktorskih studija Medicinskog fakulteta kragujevačkog univerziteta, i budućih istraživača u centrima, položio vremensku kapsulu sa porukom "što čovek započne, nek' Bog ne ospori". Početak gradnje je osveštan.

Tomislav Nikolić je rekao da će svi centri koji će biti izgrađeni, a posebno Centar za istraživanje matičnih ćelija, sačuvati „ ono najbitnije, nalepše i najvažnije karakteristike spskog naroda“

 - Sve manje dece se rađa, bačni parovi se sve češće obraćaju lekarima, i rešenje traže u inostranstvu. To rešenje treba da bude ovde, ta deca treba da budu srpska deca, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom, sa srpskom prošloću i srpskom budućnšću. To me je vodilo da sebe zalažem da se ovakav centar izgradi u Kragujevc, jer nije sve Beograd, rekao je Tomislav Nikolić i zahvalio se svim naučnicima, studentima, i sima koji su zaboraili na politiku, nego radili za korist dece u Srbiji.

Objekat koji će imati površinu od 11.500 kvadratnih metara vredi 18 miliona evra, a najveći deo novca je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke.

Jedan od vodećih načnika, koji je pre više od sedam godina i osmislio rad ovog centra, je genetičar Miodrag Stojković, a grad Kragujevac je poklonio zemljište u blizini Univerziteta koje je vredno 40 miliona dinara i ima površinu od 1,7 hektara.

 

 • Korisnik: Les miserables
  25/01/2016 - 16:01
  "Ne spominji uzalud , Božje ime" !
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi