svetac
Printskrin
svetac

Printskrin

svetac, Foto: Printskrin

Prema legendi u koju veruju svi hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Jedan od tih "malih apostola" je bio i Sveti sveštenomučenik Dionisije Areopagit koga Srpska pravoslavna crkva danas obeležava.

Iz života ovog svetitelja je ostalo zapisano da je bio brižan otac i pošten građanin Atine koga su svi voleli. Radio je kao sudija, a predanje kaže da je bio pravedan i da nikada nije osudio nevinog čoveka.

Nakon što je čuo propoved apostola Pavla bio je toliko dirnut da je poželio da se iz paganstva preobrati u hrišćanstvo. Tako je postao atinski episkop, a putovao je sa Svetim Pavlom dovoljno dugo i upoznao sve ostale Hristove apostole.

Posle mučeničke smrti Pavla, Dionisije je otišao u Galiju da među varvarima propoveda hrišćanstvo i sam sebi želeći takvu smrt.

Pročitajte još:

Poživeo je dugo - legenda kaže da mu je bilo 90 godina kada je uhvaćen i mučen zato što nije želeo da se odrekne Isusa. Nakon što mu je odsečena glava, ona je prema priči pala pred hrišćanku Karulu koja ju je sakrila i kasnije časno sahranila zajedno sa ostatkom tela.

Zbog učenosti ovog svetitelja iza njega je ostao veliki broj spisa i pisama o veri i hrišćanskom životu, on se danas smatra zaštitnikom obrazovanih i blagih ljudi koji u svom srcu imaju mesta za Hrista.

Veruje se da svi koji se danas nađu u nevolji treba da se obrate Svetom Dionisiju ovom molitvom:

"Blagosti se naučivši i bivši razuman u svemu,

blagom savešću dostojno si se obukao.

Napojio si se od sasuda izabranog, tajni neizrečenih,

veru sačuvavši, dobar kraj imajući, sveštenomučeniče Dionisije.

Moli Hrista Boga, da spase duše naše."

Prema narodnom verovanju, svima koji su u molitvi iskreni, pomoć će doći.

Bonus video: Vernici strahuju: Ako danas udari grom, to Sveti Ilija isteruje đavola!