Škola, đaci, kontrolni, pismeni, test, mala matura
Shuterstoock/ LStockStudio
Škola, đaci, kontrolni, pismeni, test, mala matura

Shuterstoock/ LStockStudio

Škola, đaci, kontrolni, pismeni, test, mala matura, Foto: Shuterstoock/ LStockStudio

Male mature u jednoj od najneobičnijih školskih godina će biti. Zbog virusa, redukovanih časova, onlajn nastave i učenja od kuće, mnogi roditelji su zabrinuti kako će izgledati polaganje tri najvažnija ispita u životu svakog osmaka - matematike, srpskog i kombinovanog testa. Zbog toga su dodatni privatni časovi veoma traženi.

- Naravno da razmišljamo o svemu, od marta prošle godine nastava se ne odvija normalno, nego faktički od kuće. U takvoj situaciji gotovo je nemoguće pratiti kako i koliko dete uči, pogotovo ako ste na poslu čitav dan. Verujem da je deci najteže i treba ih razumeti, ali to ništa neće pisati na rezultatima ispita. Zbog toga smo našu ćerku upisali na dodatne časove iz matematike, koja je ipak najteža, kako bi se što bolje pripremila – rekla nam je Mila Vasiljević iz Novog Sada.

ANKETA:

Da li mislite da su privatni časovi neophodni za pripremu ispita?

 

Njena ćerka Dajana, koju uskoro očekuje mala matura, kaže nam da je škola od pojave novog virusa sve samo ne obična.

- Često bude naporno kod kuće, izgubili smo rutinu. Tokom dana fali ti mnogo stvari na koje si navikao, pa i druženje. Sve to nekako utiče na pažnju i motiv. Matematika mi je uvek teže išla, pa nju više učim, ove druge predmete mislim da ću lakše i bolje da savladam - dodala je ona.

Škole i privatni edukativni centri sa pripremama su počeli još u oktobru. Sudeći po objavama na njihovim internet stranicama, većina grupa im je popunjena, pa mesta baš i nema. Cena jednog dvočasa u manjim grupama je oko 800 dinara. Individualni časovi su skuplji i mogu da koštaju i do 3.000 dinara. Tako roditelji, ako osmacima zatreba pomoć mentora, u proseku obično izdvajaju oko 25.000 dinara. U privatnim edukativnim centrima cena celokupnog programa za jedan predmet (25 dvočasa) je oko 21.000 dinara, za dva predmeta oko 38.000, dok je za sva tri oko 50.000 dinara. Grupe imaju od pet do osam učenika, a nastava je često organizovana vikendom.

- Može se reći da nema mnogo razlike u odnosu na prošlu godinu, interesovanje učenika i roditelja postoji. Kada je martu uvedeno vanredno stanje, izvestan broj dece je odustao, roditelji su pomislili da neće biti ništa od prijemnog i škole, ali to nije bio veliki broj. Nastava je prvo krenula u učionicama, pa smo, kao i škole, prešli na onlajn, a sada ćemo se ponovo vratiti u učionice kada počne škola. Mislim da postoji izvestan strah kod roditelja da obrazovni sistem nije dovoljno dobar u ovom trenutku da decu pripremi za tako ozbiljnu stvar kao što je mala matura, pa ne žele ništa da prepuste slučaju i upisuju decu na dodatnu nastavu – izjavio je Dejan Nenadić iz škole "Svet nauke".

đaci, učenici, prijemni ispit

Shutterstock

đaci, učenici, prijemni ispit, Foto: Shutterstock

Kako dodaje, deca koja dolaze kod njih veoma su posvećena i žele da nauče čak i u uslovima onlajn nastave, koja ne može da se meri sa onom uživo, ali je ipak pristojna zamena. Najviše interesovanja je za matematiku, koja je najteža i kombinovani, koji je najobimniji, jer osmaci u sklopu njega treba da prelistaju čak 17 knjiga.

Dobro urađenim testom učenik povećava svoje šanse za upis u željenu školu. Pored 60 maksimalnih bodova koje nose iz škole, na testovima srpskog i matematike mogu zaraditi još po 13. Tu je i kombinovani test, koji obuhvata: biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju i nosi 14 bodova. Zato ne čudi što roditelji ulažu u dodatne časove za uvežbavanje tinejdžera. Ako se osvrnemo i na ranije godine, đaci najlošije reše matematiku, tačnije geometriju. U proseku postignu oko 10 bodova iz tog predmeta, što znači da su dobro uradili tek polovinu zadataka. Na drugom mestu bude maternji, a najbolje reše kombinovani test.

Nastavnica iz Pančeva daje besplatne onlajn časove

Tatjana Dimitrijević, nastavnica matematike iz Pančeva, ponudila je đacima besplatne onlajn časove, preneo je portal 013.info.

"Dragi sugrađani i svi oni kojima je potrebno. Pošto su prilično teška vremena i mnogi su ostali bez posla, ono što ja mogu da učinim je da dajem besplatne časove matematike onlajn-zum našoj deci. Trenutno radimo pripreme za završni ispit - osmi razred. Ako neko želi da nam se pridruži, neka sa mnom slobodno kontaktira u inboks", objavila je ona na svom Fejbuk nalogu juče.

Pripremna nastava obavezna

U školama pripremna nastava je zakonom obavezna i predviđeno je da se u okviru nje održi 20 časova. U OŠ Kosta Trifković u Novom Sadu pripremna nastava za malu maturu počela je u oktobru. Kako kaže Milan Spasojević, direktor škole, probni ispiti za malu maturu biće organizovani 26. i 27. marta. Kaže i da zbirke zadataka iz srpskog, kombinovanog i matematike ovih dana izlaze iz štampe i biće u knjižarama.

- Naš savet roditelja odlučio je da pripremna nastava krene još u oktobru. Sada se već mogu naručiti zbirke koje će uskoro biti u knjižarama. Naravno da je ova generacija osmih razreda skoro godinu dana vezana za onlajn nastavu i svi već sad razmišljaju o tome. Deca nisu imala redovnu nastavu u školi od 15. marta i ima zabrinutih roditelja zbog čega se traži dodatna nastava. Onlajn učenje je ipak nešto drugo u odnosu na redovnu nastavu u školi, ali verujte, svim školama je u interesu da đaci što više nauče i da u ovoj situaciji imaju dobre rezultate – kazao je Spasojević.

Pročitajte još: