Vojislav Perišić
printscreen/youtube
Vojislav Perišić

printscreen/youtube

 Foto: printscreen/youtube

O značaju vitamina ida li suplementi mogu da zamene prirodne izvore hranljivih materija, kao i tome šta je potrebno da bi se ojačao imunitet, govorio je prof. dr Vojislav Perišić.

Podatak da je u odnosu na 2019. u 2020. porasla prodaja suplemenata za 90 odsto, je vrlo uznemiruć.

Anketa:

Da li se pridržavate mera zaštite od korone?

 

"Porasla prodaja supelemenata, a ne voća i povrća. Da razjasnimo, supelementi mogu da budu vitamini, minerali i nevitaminske i nemineralne materije. Vitamini mogu biti rastvorni u vodi i mastima. U prvu grupu spadaju vitamini grupe B, od od B1 do B12 i kod njih ne postoji mogućnost predoziranja, jer se rastvoire u telesnim tečnostima i izmokre se. Velika doza vitamina C može da uzrokuju rast krvnog pritiska", kaže dr Perišić i napominje da je dovokljno da uzmemo jednu jabuku, jednu pomorandžu ili jedan kivi dnevno da budemo "namireni" i tada ne postoji potreba za supementacijom.

"Ako za salatu još imamo malu porciju kiselog kupusa, mi smo potpuno suplementirani i ne treba nam dodatna doza vitamina C da nam podigne pritisak. Više od 1 g vitamina C ne treba da uđe u organizam. Ako uzmemo više biće povećan pritisak, biće bolova u trbuhu i dugoročno gledano - biće kamena u bubregu."

Pročitajte još: