Bolnica
Tanjug/ Dušan Aničić
Injekcija vakcina

Shutterstock

Injekcija vakcina, Foto: Shutterstock

U institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da bez obzira na to što smo ušli u sezonu širenja virusa gripa, još nije registrovan nijedan oboleli od ove infekcije. Ipak, da virus influence u ovo doba godine nećemo moći da izbegnemo potvrđuje to što da su u susednoj Hrvatskoj prijavljeni prvi oboleli.

S obzirom na to da su u domovima zdravlja u Srbiji skoro potrošene sve doze vakcina protiv sezonskog gripa, u resornom ministarstvu najavilu su nabavku još najmanje 10.000 doza.

- I respiratorni virusi, koji su mnogobrojni, zasad pokazuju nisku aktivnost, tako da ni u narednim danima ne očekujemo neke velike promene i povećan broj inficiranih - navode u "Batutu".

Stručnjaci ističu da još nije kasno za vakcinaciju protiv virusa gripa, pogotovo što je od ove godine i u Srbiji, prvi put, dostupna četvorovalentna vakcina, koja štiti od influence oba tipa A, i oba tipa B.

U svim domovima zdravlja u Srbiji ove godine bilo je veće interesovanje za imunizaciju nego prethodnih godina, što, kako kažu lekari, potvrđuje da se vraća poljuljano poverenje u vakcinaciju i da građani konačno slušaju "reč struke", a ne pojedinaca koji šire neistine na društvenim mrežama.

- Interesovanje građana za vakcinaciju protiv gripa ove godine je stoprocentno veće. Zbog velikog interesovanja očekujemo da ponovo dobijemo 2.500 doza vakcina, jer osim hroničnih bolesnika raste broj zainteresovanih i među zdravim građanima, koji su shvatili značaj imunizacije i prevencije - kaže dr Aleksandar Stojanović, direktor beogradskog Doma zdravlja Palilula, jednog od najvećih u zemlji.