Venčanje
Printscreen/YouTube
Venčanje

Printscreen/YouTube

Venčanje, Foto: Printscreen/YouTube

Kad se srodne duše sretnu i najmanja udaljenost je prevelika, ali se i najveća može premostiti. Mnogi zbog ljubavi činiše čuda odlaziše iz kuća, napuštaše zavičaje, bežaše u zagrljaj voljenih.

Takvo čudo učinila je i Žana Kurgangalijeva iz Kazahstana, koja je došla u Srbiju, u Mionicu, da se uda za Radoja Mandića iz Valjeva, i to po tradicionalnim srpskim običajima! Jer takva je ljubav.

Ljubav preko žice

Mioničkim svadbarskim sokakom pošli su Radoje i Žana. Njihova ljubav počela je pre tri meseca preko žice – na Skajpu. Pomoću „Guglovog“ prevodioca uspevali su da upoznavanje učine zanimljivim, a ubrzo je ona naučila da kaže „hvala“, a on „spasibo“.

Njihovo bračno putovanje počelo je u kući vojvode Živojina Mišića, u mioničkom selu Struganik. Svatovi su, trubeći automobilima i pevajući, došli po mladinu ruku. Dever je krenuo u pohod, a pratiše ga gitara, harmonika i kontrabas.

Venčanje

Printscreen/YouTube

Venčanje, Foto: Printscreen/YouTube

Dalje nećeš – reče mu mladin rođak pred vratima – ona je skupa.

Tako znači – suprotstavi se dever.

Tako – dobi brz odgovor.

Dobro, evo – dever odlučno izvadi novac i pruži ga mladinom rođaku.

Nedovoljno – odlučan je i rođak. – Ona vredi više od bilo kog novca. Ali 'ajde ti meni otpevaj jednu pesmu i možda ćemo se dogovoriti.

Muzika, udri – dreknu dever i zapeva numeru koja govori o lepoti Srbije.

I tako dogovor pade, a mlada iz Kazahstana, u srpskoj tradicionalnoj narodnoj nošnji i s vencem na glavi, izađe iz kuće i krenu ka mladoženji.

Poljubiše se, a aplauz odjeknu čitavim selom. Harmonika im se primiče i zasvira kolo.

Pa, da trupamo!

– Pa, da trupamo – viknu jedan gost i svi zaigraše, a potom krenuše u salu na ćevape i domaće kobasice.

Venčanje

Printscreen/YouTube

Venčanje, Foto: Printscreen/YouTube

Punih stomaka, mladenci su se posle ručka uputili ka kulturnom centru u Mionici, gde ih je ispred strpljivo čekala kočija na čijem se zadnjem delu vijorila zastava Srbije. Zaplovili su ulicama i ubrzo stigli pred matičara, gde su oboje odlučno izgovorili „da“, a potom jedno drugome stavili burme na ruke.

Mnogo sam uzbuđena i osećanja su me savladala. Odlučnost me je navela da dođem u Srbiju. Za kratko vreme shvatila sam da Radoju mogu da verujem. I u budućnosti, ja ću biti s njim kao kamen u steni – rekla je Žana, a potom poljubila svog muža, koji se zahvalio svima na podršci.

Venčanje

Printscreen/YouTube

Venčanje, Foto: Printscreen/YouTube

Posle večere, mladoženja je preneo mladu preko praga, a vrata se za njima zatvoriše.

Baš kao što srpski običaj nalaže, mlada je nakon stavljanja burmi na ruku i zaključenja braka bacila bidermajer. Njega je, s ushićenjem na licu, uhvatila zemljakinja iz Kazahstana. Mioničani, spremite se!