Ivanjica
RINA
Ivanjica

RINA

Ivanjica, Foto: RINA

To je uradio na preporuku Štaba za vanredne situacije ove opštine, posle vanredne telefonske sednice.

Ivanjičani za sada imaju dvoje novoinficiranih, mnogo više njih sa simptomima zaraze, ali strahuju da bi taj broj mogao biti drastično veći posebno zbog toga što su već deset dana bez vode, pa ne mogu ni da operu ruke, a kamoli šta drugo.

Kovid-ambulanta u ivanjičkom Domu zdravlja od četvrtka će raditi 24 časa, a zbog velikog broja sugrađana koji se javljaju sa simptomima sličnim virusu korona.

Do prekida u vodosnabdevanju, da podsetimo, došlo je usled kvara na magistralnom cevovodu, odnosno nabujala reka je izazvala kvar, koji je zbog velikog vodostaja, koji se nije povlačio, lociran u sredu. Taman su Ivanjičani pomislili da će dobiti bar tzv. tehničku vodu, međutim, u sredu uveče je došlo do novog pucanja cevi. Dok tehnička voda ne stigne, Ivanjičani po nekoliko puta dnevno dolaze po vodu do cisterni koje su postavljene na više lokacija.

ČAČAK: JOŠ OSMORO OBOLELIH

U Čačku je registrovano još osam slučajeva zaraze. Ovaj broj novoinficiranih evidentiran je na osnovu analize 45 uzoraka koji su obrađeni u laboratoriji "Vatreno oko" u Beogradu. U čačanskoj bolnici trenutno je hospitalizovano 48 pacijenata obolelih od kovida 19 ili za koje se sumnja da imaju tu infekciju.

- Ovo je strašno šta nas je zadesilo. Idemo po nekoliko puta dnevno po vodu. Ne možemo ni ruke da peremo, velike su vrućine. Strahujemo i od korone, ali i od mišje groznice i žutice, jer se izlivala i kanalizacija. Krenula je berba malina, svi smo u voćnjaku i u blatu i samo mi znamo kako se kupamo posle napornog rada - rekao je Marko Miletić iz Ivanjice. - Nemamo nikavu informaciju kada ćemo dobiti bar tehničku vodu.

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kazao je da je šteta koju je poplava izazvala oko dve milijarde dinara, te da ova opština nikad nije bila u goroj situaciji.

U Ivanjici je na snazi zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet osoba, uz odgovarajuće mere lične zaštite, dok je u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitne maske i poštovanje fizičke distance od dva metra. Zabranjena su organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, dok je radno vreme ugostiteljskih objekata od 7.00 do 20.00 časova. U javnom prevozu je obavezno nošenje maske, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Na snazi je i zabrana korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Napokon stigla voda

Velike poplave koje su zadesile Ivanjicu 23. juna ostavile su velike posledice po lokalni vodovod.

Nakon izjave zamenika predsednika opštine, mediji su preneli da se voda vratila u ovaj grad. Stanovnici Ivanjice punih 10 dana nisu imali vodu za piće. U gradu je bilo postavljeno desetak cisterni, ali sa tehničkom vodom, a pijaću vodu su nabavljali iz prodavnica