lekari iz Italije
Amabasada Italije u Srbiji
lekari iz Italije

Amabasada Italije u Srbiji

lekari iz Italije, Foto: Amabasada Italije u Srbiji


Lekari iz Italije, koji su se prethodnih meseci lavovski borili protiv koronavirusa, boraviće do 18. avgusta u našoj zemlji u okviru misije nacionalne civilne zaštite. Kako je planirano, oni će obučavati naše lekare kako da primene plućni ultrazvuk u lečenju koronavirusa, ali i razmene iskustva u ostalim segmentima lečenja ove infekcije.

Jedan od predvodnika ovog medicinskog tima jeste dr Vito Pročaci, lekar iz Barija koji je nedavno u jednom prestižnom naučnom časopisu preneo svoja iskustva o korišćenju plućnog ultrazvuka, a koji, prema njegovim rečima, ima suštinski značaj u lečenju kovid pozitivnih pacijenata.


- Svaka pomoć i prenošenje iskustva je dobrodošla u borbi protiv koronavirusa, a budući da su Italijani vrlo uspešni medicinari, sigurno je da će imati šta da pokažu. Iako se ultrazvuk primenjuje retko pri snimanju pluća, ova metoda je vrlo jeftina i prilikom njenog izvođenja uopšte se ne ispuštaju štetni X-zraci - kaže dr Dragutinović.

Bolnica lekar terapija

Jelena Ivanović

Bolnica lekar terapija, Foto: Jelena Ivanović


Naš sagovornik ističe da je upotreba plućnog ultrazvuka italijanskim lekarima omogućila da identifikuju upalu pluća u početnoj fazi, zbog čega su mogli brzo da reaguju kada je reč o prepisivanju terapije za pacijenta.

- Ovaj i slični aparati mogu registrovati i posledice koje ostavlja infekcija, nakon što pacijent preleži koronavirus. Ako nakon nekoliko dana pacijent snimi pluća, može se saznati da li je u njegovom organizmu ostala neka superinfekcija, koja može da nastupi ukoliko odbrambeni mehanizam organizama poklekne - kaže dr Dragutinović. 

Pet lekara sa neprocenjivim iskustvom

Petočlani medicinski tim, koji je u Srbiju stigao juče specijalnim letom, čine dva anesteziologa, lekar hitne pomoći, specijalista za infektivne bolesti, hirurg i medicinski tehničar.

Ovom inicijativom, kako je navedeno, Italija želi još jednom da ukaže na važnost prijateljstva sa Srbijom, kao i da odgovori na velikodušnu pomoć koju je Srbija uputila italijanskom narodu u aprilu ove godine.

PROČITAJTE JOŠ