Laboratorija
Shutterstock
Kokain je velike čistoće i spakovan u cigle

AP,Fernando Antonio

Kokain, Foto: AP,Fernando Antonio

 

* Naučnici sa Univerziteta u španskoj Salamanki proveli su godine pretražujući kanalizaciju koju koristi oko 60 miliona ljudi

* Istraživanje je pokazalo da je u Evropi primetan rast upotrebe kokaina

* Najveći rast upotrebe kokaina na području bivše Jugoslavije beleži se u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu

Naučnici sa Univerziteta u španskoj Salamanki proveli su godine pretražujući kanalizaciju koju koristi oko 60 miliona ljudi u potrazi za tragovima kokaina, metamfetamina, amfetamina i MDMA kako bi napravili sveobuhvatnu mapu otpadnih voda i trendova u upotrebi narkotika.

Istraživanje je pokazalo da je u Evropi primetan rast upotrebe kokaina, metamfetamina u Americi i Australiji, dok je najveći rast korišćenja MDMA zabeležen u Holandiji.Istraživanje je pokazalo da je u Evropi primetan rast upotrebe kokaina, metamfetamina u Americi i Australiji, dok je najveći rast korišćenja MDMA zabeležen u Holandiji.

Laboratorija

Shutterstock

Laboratorija, Foto: Shutterstock

 

Regionalni podaci obuhvatali su istraživanje u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini a mapa pokazuje da su u Beogradu i Zagrebu najpopularniji kokain, dok u Sarajevu dominiraju amfetamini.

Najveći rast upotrebe kokaina na području bivše Jugoslavije beleži se u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu.

Uzimanje uzoraka iz otpadnih voda i testiranje na droge postalo je sve popularnija metoda za praćenje obrazaca na globalnom tržištu nedozvoljenih droga tokom protekle decenije. Prethodne studije su se fokusirale na upotrebu droge u odabranim gradovima ili tokom javnih događaja, kao što je totalno pomračenje sunca za 2017. godine, ali Gonzalez-Marino su sada istraživanju dodale globalni karakter, proširivši ga na čak 37 zemalja.

Nikad u životu nisam video ovako nešto! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/RTS/M.Č. DATUM I VREME: 25.10.2019. 11:43 - 25.10.2019. 12:36 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je Komandni centar vežbe "Slovenski štit 2019", kao i ruske PVO sisteme postavljene na aerodromu u Batajnici, među kojima su raketni sistem S-400 i "pancir".

 

Ovaj tim naučnika počeo je sa istraživanjem kanalizacija 2011. godine. U želji da dobiju što realniju sliku, nisu korišćeni podaci prikupljeni u vreme praznika kada se tradicionalno u svetu koristi više narkotika.

BONUS VIDEO: STIGAO VOZ IZ KINE! Spektakularna scena na Novom Beogradu!