"Zaista otpisani"
Youtube Printscreen

Youtube Printscreen

"Zaista otpisani", Foto: Youtube Printscreen

Po rečima reditelja Miloslava Samardžića, pravi "otpisani", ilegalci četničkog pokreta, bili su pod kontrolom potpukovnika Žarka Todorovića - pravog Valtera, na osnovu čijeg života i podviga je takođe snimljen film

Novi film u produkciji “Pogleda“ – “Zaista otpisani“ – nalazi se u postprodukciji i biće završen za nekoliko dana. Film govori o beogradskim ravnogorskim ilegalcima tokom Drugog svetskog rata, na osnovu čijih podviga su komunisti 1970-tih snimili TV seriju “Otpisani“, ali i film “Valter brani Sarajevo“, ali pritom ilegalce predstavili kao svoje.

Pročitajte još:

Po rečima reditelja Miloslava Samardžića, pravi „otpisani“, ilegalci četničkog pokreta, bili su pod kontrolom potpukovnika Žarka Todorovića – pravog Valtera, na osnovu čijeg života i podviga je takođe snimljen film.

– Žarko Todorović već tokom 1941. osniva jaku mrežu beogradskih četničkih ilegalaca i postaje noćna mora za Nemce. U drugoj fazi rata u Beogradu je bilo preko 5.000 četničkih ilegalaca, naoružanih barem pištoljima. Imali su više radio stanica, kamione, baze, itd. Operacija “Valter“ izvedena je početkom 1943. Uhapšen je 17. marta sa grupom ilegalaca, dok su ostali ilegalci, mahom Hrvati i profesori Univerziteta, uhapšeni u Zagrebu – tvrdi Samardžić.

Inače, Nemci su imali radio goniometar, kojim su stalno tragali za četničkim radio stanicama. Goniometar je jednom ipak doveo Gestapo na pravo mesto, ispred zgrade koja je imala ulaz iz četiri ulice: Kralja Aleksandra broj 94, Molerove, Hadži-Đerine i Dušana Bogdanovića. Aparat se nalazio na mansardi stana u Hadži-Đerinoj ulici broj 1, gde su dežurali Branimir Hrga i Tihomir Jakšić.

U trenutku kada su agenti Gestapoa ulazili, Jakšić je sa svojom verenicom Jelenom Grubješić dolazio da zameni Hrgu. Sve troje su uhapšeni. (Tihomir je streljan 19. aprila 1943, Jelena je puštena 8. maja; Hrga je pod mukama pristao da radi za Gestapo, na kraju rata je otišao u Nemačku i o njemu se više ništa nije čulo.)

Ove stvari kao i potere Gestapoa za beogradskim četničkim ilegalcima, njihovim radio stanicama itd. ovekovečene su u TV seriji “Otpisani“. Naravno, svi glavni junaci prikazani su kao komunisti, kako autor kaže, potpuno falsifikujući istorijske događaje.

Ova dokumentarni film, zajedno sa onima koje je Samardžić već uradio, trebalo bi da ispreve tu napravdu. Plakat za film uradio je univerzitetski profesor grafike Nikole Berbakova. Film traje 70 minuta, a imaće svoju srpsku i englesku verziju.

BONUS VIDEO: Poplava u Kraljice Marije

 

Komentari (2)

Roki

09.10.2019 09:23

Vecu glupost i laz u zivotu nisam procito!

Jova

10.10.2019 11:19

@Roki - Nisi ti procitao nista sem tabloida!