Aleksandar Raković
Printscreen
Aleksandar Raković

Printscreen

Aleksandar Raković, Foto: Printscreen

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Raković je kazao da Albanci ne odustaju od namere da preotmu četiri najvažnije srpske svetinje (Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Bogorodicu Ljevišku i Gračanicu) i da s tim u vezi tako treba gledati raznorazne non-pejpr predloge o posebnom statusu za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji. No, ne treba da postoji nikakav poseban status za Eparhiju raško-prizrensku jer je reč o episkopiji koja je deo jedinstvene i nedeljive celine Srpske pravoslavne crkve.

Isti je slučaj bio i sa Crnom Gorom, kazao je Raković, gde se donedavno insistiralo na nekoj posebnosti tih eparhija u okviru Srpske pravoslavne crkve, kroz neformalna imena Arhiepiskopija cetinjska i Pravoslavna crkva u Crnoj Gori. Stoga je veoma važan Temeljni ugovor Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore koji će uskoro potpisati srpski patrijarh Porfirije i premijer Zdravko Krivokapić, a njime se utvrđuju odnosi Crkve i države i priznaje istorijski kontinuitet i pravni legitimitet Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori pod jedinim njenim imenom – Srpska pravoslavna crkva.

I patrijarh Porfirije i premijer Krivokapić su rekli da se raduju potpisivanju Temeljnog ugovora koji je, naglašava Raković, usaglašen od strane Ministarstva pravde Crne Gore, episkopa u Crnoj Gori i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. Krivokapić je uprkos tome rekao da treba još usaglasiti dve stavke, pa s tim u vezi Raković kaže da bi te predloge, ukoliko ih bude, trebalo da dostavi pismeno Svetom arhijerejskom sinodu.

Raković je naglasio da je Krivokapić na putu da sredi odnose između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, ali da mu ostaje da poboljša odnose sa Republikom Srbijom koje je on sam narušio neopreznim diplomatskim i međudržavnim potezima. Stoga, kaže Raković, lepo je što Krivokapić sve češće zove zvanični Beograd ali potrebno je da uloži više truda kako bi popravio te odnose, da budu bratski između Srbije i Crne Gore.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Printscreen

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Printscreen

Dalje u razgovoru Raković je podržao stav predsednika Milorada Dodika da je Srpska pravoslavna crkva čuvar identiteta srpskog naroda u Republici Srpskoj i svuda gde srpski narod živi. Kada je reč o Mostaru, Raković je rekao da će Republika Srbija i predednik Aleksandar Vučić pomoći da se dovrši izgradnja Sabornog hrama. Pritom, Raković je ocenio da je položaj srpskog naroda u Mostaru jako težak i da je slično na Cetinju i u „enklavama“ na Kosovu i Metohiji.

Komentari (1)

Svi se znamo

30.04.2021 21:27

Raković je posrbica. Izdaće vas, kao što sada nas izdaje.