Patrijarh Porfirije
SPC
Patrijarh Porfirije

SPC

Patrijarh Porfirije, Foto: SPC

Prvi dani patrijarha srpskog Porfirija na tronu Svetog Save, prema našima saznanjima, ispunjeni su strepnjom jer je istog dana kada je i ustoličen, saznao da je njegov duhovni otac i prijatelj episkop bački Irinej (75) zaražen koronavirusom. Vladiku Irineja izuzetno visoka temperatura oborila je u postelju, odakle je i gledao televizijski prenos ustoličenja svog duhovnog čeda.

Iako ovaj episkop nema upalu pluća zbog čega i nije na bolničkom lečenju, patrijarh Porfirije je, prema rečima našeg izvora iz Patrijaršije, izuzetno zabrinut za njegovo zdravlje jer dobro zna da ima određene hronične bolesti.

Vladika bački Irinej

Alo!/Masanori Jošida

Vladika bački Irinej, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- More obaveza se sručilo na njegova pleća od kada je preuzeo dužnost, ali bez obzira na to, svako malo patrijarh kontaktira sa sveštenicima koji u vladičanskom dvoru u Novom Sadu vode računa o episkopu bačkom i raspituje se da li mu je spala temperatura, da li je mogao nešto da jede, kako se oseća i kako je raspoložen. Takođe, redovno se moli za njegovo ozdravljenje. Naš novi patrijarh veoma je emotivan čovek, brižan, a vladika Irinej mu je zaista poput oca. On zbog te situacije s njim nije stigao pošteno ni da se obraduje, prvo što je dobio toliku podršku u Saboru, a potom i što ga je Sveti duh izabrao da vodi našu svetu crkvu - ispričao je naš izvor.

Atanasije i dalje na kiseoniku

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije, koji je u Trebinju hospitalizovan nakon što je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, i dalje se nalazi na kiseoničkoj podršci. Ali njegovo zdravstveno stanje je bolje, rekla je Nikolina Mučibabić, portparolka trebinjske bolnice . Ona je navela da vladika nema povišenu temperaturu niti bilo kakve simptome koji bi takvo stanje okarakterisali kao tešku kliničku sliku.

Pročitajte još: