Zlatna kiša blještavo, zlato sjajno blistavo
Profimedia
Zlatna kiša blještavo, zlato sjajno blistavo

Profimedia

Zlato, Foto: Profimedia

Kako saznaju "Novosti", pored te lokacije, "Mundoro" će sa "Friportom" zajednički istraživati i lokalitet "Bačevica", koji se takođe nalazi u ovom delu Srbije. Amerikanci bi, uz uslov da u geološka istraživanja tih oblasti investiraju 40 miliona dolara, trebalo da postanu vlasnici 75 odsto istražnih prava na te dve lokacije.

Inače, "Friport" poseduje blizu 40 odsto istražnih prava u donjoj zoni ležišta Čukaru peki, kod Bora. Tu su, u saradnji sa kanadskom kompanijom "Nevsun", za čiju je kupovinu ponudu dostavila kineska kompanija "Ziđin", strateški partner RTB "Bor", preliminarno ustanovili rudne rezerve od 14 miliona tona bakra i gotovo 300 tona zlata.

PROČITAJTE JOŠ:

"Mundoro" ima istražna prava i u okolini Borskog jezera gde, u saradnji sa "Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale" ("Jogmec"), obavlja geološka istraživanja te oblasti na površini od 46 hektara.

Zlato Zlatna poluga

Profimedia

Zlato Zlatna poluga, Foto: Profimedia

"Mundoro" i "Jogmec" sprovode geološka istraživanja i na još tri lokaliteta u Timočkoj Krajini - Dubrava, Padina i Železnik, koja se nalaze u okviru Timočkog magmatskog kompleksa, za koji geolozi smatraju da je veoma bogat rudama bakra i zlata.

"Jogmec" je najveća japanska kompanija za eksploataciju nafte, gasa i ruda i njen vlasnik je država. "Mundoro" je kanadska istraživačka kompanija, koja je svetskoj javnosti postala poznata nakon što je u kineskoj provinciji Maolingu pronašla nalazište zlata. Kanađani su prodali 95 odsto istražnih prava u toj oblasti Nacionalnoj rudarskoj kompaniji Kine, čije se sedište nalazi u Hongkongu.