bolnica
Shutterstock
bolnica

Shutterstock

bolnica, Foto: Shutterstock

Medicinska sestra u Opštoj bolnici u Čačku Ivana Logvinov je, kao neko ko je od prvog dana radio u kovid odeljenju, navela da je najteži bio početak, odnosno strah od borbe sa nečim što im je u potpunosti bilo nepoznato.

Ona je ispričala da bilo teško i stresno, da se broj pacijenata menjao iz dana u dan, ali da su se trudili da im ukažu maksimalnu zdravstvenu negu. Sa svojim kolegama je, kako kaže, složno ušla u borbu sa virusom korona.

-Nije bilo svađa niti pomisli o otvaranju bolovanja, odmora...u nama se probudio duh koji nije hteo da poklekne svih ovih meseci - rekla je Logvinov. Navela je da se broj pacijenata u Čačku smanjuje i da je njihova klinička slika lakša, ali da su ona i njene kolege "na ivici snage".

-Ipak, spremni smo da do poslednjeg atoma svoje izdržljivosti damo maksimum kako bi sačuvali živote naših sugrađana i odbranili državu od ovog što nas je zadesila - istakla je Logvinov. Dodala je da je bilo teških trenutaka u borbi sa koronom, kao i da joj je teško pala razdvojenost od porodice.

- Teško je ne zagrliti svoju decu, roditelje, ne družiti se sa prijateljima, ali smatramo da bez nas ne bi imali šansu u ovoj borbi i to nam daje elan da budemo još jači, složniji i perfektniji u celoj ovoj borbi - dodala je Logvinov. 

Pročitajte još:

Vladimir Vukićević, anesteziolog iz Kliničkog centra Kragujevac, kaže da je stanje u toj zdravstvenoj ustanovi u drugom piku epidemije bilo pod kontrolom.

- Nijednog trenutka nismo bili u situaciji da pacijent bude ugrožen u smislu da nemamo mogućnost ga primimo i stavimo na bilo koji vid respiratorne podrške tako da smo, i kada smo tokom jula imali pik sa brojem inficiranih, bili u situaciji da pružimo adekvatnu zaštitu za bolesnike iz našeg regiona - rekao je on.

Bolnica

Tanjug/AP

Bolnica, Foto: Tanjug/AP

Naveo je da je bilo teških trenutaka koje će pamtiti do kraja života i istakao da je osim adekvatne medicinske nege veoma važna reč utehe, i za bolesnike i za njihove porodice.

- Ovo je sistemska bolest koja razara čitav organizam, jako komplikovana za lečenje i sa veoma neizvesnom prognozom. Samim tim, to dovodi do frustracije i nas, zdravstvenih radnika, ali trudimo se da pružimo maksimalnu podršku bolesnicima, ne samo u smislu lečenja, već i reč utehe i empatije, i prema njima i njihovoj porodici - rekao je Vukićević.

Kovid bolnica vraćena u funkciju

EPA

Kovid bolnica vraćena u funkciju, Foto: EPA

Dragana Mihajlović, glavna sestra urologije koja je u drugom piku epidemije učestvovala u organizaciji kovid bolnice u Kraljevu, kaže da je bilo teških situacija, pre svega u organizaciji.

- Sve nas je snašlo nešto sa čime se prvi put srećemo tako da je sama organizacija bila veoma komplikovana, ali dobro smo se snašli - rekla je ona.

Navela je da je bilo naporno, prvenstveno osoblju koje je konstantno radilo u smenama.

Dodala je da je veoma teško raditi u skafanderima, posebno u letnjim mesecima kada je temperatura i do 35 stepeni.

- Kada se bore za dah, pacijenti su potpuno konfuzni i u strahu, tako da je i psihički bilo teško - rekla je Mihajlović.

Pročitajte još: