Mihajlo Sporić
Printskrin
Mihajlo Sporić

Printskrin

Mihajlo Sporić, Foto: Printskrin

* Mihajlo Sporić preminuo posle teške bolesti

* Bio jedan od naših najboljih studenata fizike

* Njegov prijatelj dao srceparajuću ispovest za Alo

Prema rečima njegovog kolege Stefana Anđelkovića, koji ga je pre tri godine pripremao za Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike, Sporić je uprkos boleti polagao ispite i bio najbolji student na Kembridžu, družio se, izlazio, pomagao mlađim studentima, putovao i živeo kao da mu nije ništa. 

Nije postavljao pitanja da predavačima ne bi bilo neprijatno

Stefan Anđelković kaže da je spremanje Mihajla za takmičenje na kojem je pobedio za njega bio veliki je izazov, ali i još veće zadovoljstvo. - Najveći deo njegovih priprema za takmičenje svodio se na njegov samostalni rad. Rad sa učenicima poput Mihajla je izuzetno izazovan zato što izbegavaju da postavljaju pitanja koja bi predavača dovela u neprijatan položaj. Onda je na predavaču da bude što spremniji i da zrači samopouzdanjem da bi se ljudi kao Mihajlo osećali dovoljno komforno da postavljaju pitanja o stvarima koje bi želeli da bolje razumeju - kaže Anđelković.

 - Imao je taj šampionski osmeh poput Novaka Đokovića kada brani meč-loptu. Taj osmeh je definitivno nešto po čemu ćemo ga svi pamtiti, zato što je osmeh najbolji simbol njegove istrajnosti - ističe Anđelković za „Alo!“ i sa tugom se priseća njihovog poslednjeg susreta, koji će mu, kako navodi, zauvek ostati u sećanju.

- Poslednji put sam video Mihajla u maju 2018. godine na Triniti koledžu na Kembridžu. Bio je raspoložen i smiren. Pričali smo o terapiji i spremanju ispita koji su se bližili. Za njega je bilo neprihvatljivo da ne polaže ispite kao svi ostali. U tom trenutku, najsvežije vesti koje je imao bile su da se rak u potpunosti povukao. Na svako pitanje je odgovarao sa: „Ja se ne žalim, sve ide okej.“ Takav je bio, koliko god da je gorelo pod nogama, nije dozvoljavao da drugi osećaju taj pritisak - kaže Anđelković za „Alo!“.
Naš sagovornik objašnjava da Mihajlo, za razliku od svojih kolega, nije razmišljao o budućem poslu nakon završetka prestižnih studija, već se trudio da najbolje što ume savlada gradivo.

Stefan Anđelković

Privatna arhiva

Stefan Anđelković, Foto: Privatna arhiva

Podsećamo, mladi srpski genije Mihajlo Sporić preminuo je u noći između četvrtka i petka. Univerzitet Kembridž, gde je Sporić bio student završne godine na odseku prirodnih nauka i nosilac nagrade Triniti koledža za prirodne nauke, objavio je trodnevnu žalost i predlog da se ustanovi nagrada u njegovu čast. 

Istorijski uspeh srpskih studenata

Na debatnom turniru na Univerzitetu Oksford, koji je jedan od najprestižnijih i najstarijih debatnih turnira i koji se održava već više od 50 godina, Miloš Marjanović i Janko Đorđević (Pravni fakultet u Beogradu) osvojili su prvo mesto u otvorenoj kategoriji.

Prvi put u istoriji turnira, tim koji nije sa engleskog govornog područja osvojio je prvo mesto u toj kategoriji. U finalu su se takmičili protiv timova sa Univerziteta Harvard (SAD), LSE Univerziteta (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Univerziteta Hart haus (Kanada).

Ove godine, na turniru je učestvovalo više od 250 studenata iz celog sveta.

 BONUS VIDEO: Pitali smo narod da li znaju koji je praznik danas, a onda smo naišli na strance i iznenadili se

 

Komentari (1)

Lane

12.11.2019 10:08

Tragedija velika nedoknadiv gubitak Srbija je izgubila genija .Večna mu slava i veliko hvala što je Srbija imala genija kakav se sigurno dugo neće roditi .Bog bira samo najbolje i najlepše u svoj rajski vrt PRERARNO PRETUŽNO