Dron
printscreen youtube
Kineski dron, wing lung

printscreen youtube

Kineski dron, wing lung, Foto: printscreen youtube

* Srbija planira da od Kine kupi šest dronova

* Dva će biti sposobna da nose naoružanje

* Korištene u sukobima širom sveta 

Pre nešto manje od godinu dana najavljeno je da Srbija planira da od NR Kine kupi šest naoružanih dronova, i tako se priključi grupi zemalja koje se mogu pohvaliti posedovanjem ove vrste savremenog naoružanja.

Doduše, oni nisu novina u svetu, pa su tako već korišćeni u pojedinim zemljama i sukobima, poput onih u Libiji, Egiptu, UEA, Nigeriji, Iraku... Manje više svuda su se pokazali kao efikasno oružje.

Upravo takvim bi u skorijoj budućnosti mogla da bude opremljena i srpska vojska. Kada će se to tačno desiti još nije poznato, ali ono što se zna jeste da je će od ukupno šest ovih letelica dve biti sa naoružanjem.

Ova fotografija sve govori! Najveći američki košmar se obistinio (FOTO/VIDEO)

AUTOR: Alo/Informer/V.M. DATUM I VREME: 04.07.2019. 22:52 Pre samo nekoliko dana bezbednosni analitičar Hari Bun je objavio putem svog tviter naloga prve fotografije bespilotne letelice Ujedinjenih Arapskih Emirata koje lete iznad Libije. Eksplozija, napad kineske bespilotne letelice, Foto: Printscreen/Youtube Dronovi su potpuno naoružani, a identifikovani su kao Ving Lung 2, moćne bespilotne letelice kineske proizvodnje sa autonomijom od čak 20 sati.

 

Ukoliko se ova najava obistini, vojska će u svom posedu imati najprodavaniju bespilotnu letelicu "jilong 2", poznatu i pod nazivima "ving lung" ili "pterodaktil 2". Ova letelica je svoju moć već uveliko iskazala na pojedinim ratnim frontovima i bila više nego uspešna.

Da Srbija namerava da iz Kine nabavi ove bespilotne letelcie, potvrdio je prošle godine i srpski predsednik Aleksandar Vučić prilikom posete Kini. Srpska delegacija tada je obišla dve kineske kompanije AVIC i CATIC koje se, između ostalog, bave i proizvodnjim bespilotnih letelica.

" Prodaja njihovih letelica raste, neki tipovi su jeftiniji i lako dostupni, a ima i onih sofisticiranijih da ih, u nemogućnosti nabavke sličnih zapadnih letelica, nabavljaju bogate države Bliskog istoka. Ilustracije radi, Saudijska Arabija ima fabriku koja će, po licenci, proizvoditi kineske bespilotne letelice - kaže za "Blic" urednik vazduplohovnog portala "Tango six" Petar Vojinović.

Dron Orion

Youtube printscreen

Dron Orion, Foto: Youtube printscreen

 

Kako kaže, Kinezi danas imaju najviše tipova naoružanih letelica, i vrlo se ozbiljno time bave. Ilustracije radi, kompanija "Čengdu erkraft industri grup" (Chengdu Aircraft Industry Group), razvila je "familiju" naoružanih letelica "jilong", odnosno "pterodaktil", poznatu i kao "ving long".

"Za neke od ovih letelica razvijen je veliki broj ubojitih sredstava poput vođenih bombi, bombi za uništavanje žive sile, protivoklopne rakete, vođene rakete... - priča Vojinović.

On pojašnjava da su kineske letelice prethodnih godina imale značajno borbeno iskustvo.

- Letelice "ving long" je koristio Egipat u borbi protiv islamista na Sinaju, dok UEA koriste razne vrste "ving longa" iznad Jemena i iznad Libije. Nigerija je tokom operacije protiv islamističke militantne grupe Boko Haram takođe koristile ove letelice, a Irak u sukobu sa Islamskom državom. Takođe. Saudijska Arabija ih je koristila u ratu protiv Huta u Jemenu - priča Vojinović.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Naoružani dronovi se smatraju "američkim čedom" koje je vojska ove države počela da koristi za svoje potrebe u sukobima na Bliskom istoku, u Iraku i Avganistanu 2002. godine da bi kasnije, njihova primena bila proširena i na druge zemlje.

Prema procenama američkog Ureda za istraživačko novinarstvo, samo za vreme dva mandata Baraka Obame izvršena su 563 udara od kojih je većina bila sa smrtonosnim posledicama, gde je prema procenama ubijeno između 384 i 807 osoba u u Avganistanu, Iraku, Jemenu, Libiji, Siriji, Somaliji i Pakistanu.

I aktuelnom američkom predsedniku Donaldu Trampu se upotreba naoružanih dronova svidela jer je jednom prilikom za samo 45 dana odobrio 36 udara dronovima. Po nekim drugim procenama, samo u Pakistanu je od 2006. do danas likvidirano oko 2.000 ljudi koje su Amerikanci označili kao teroriste.

Srbija će uskoro kupiti ovo neverovatno oružje!

Totalna modernizacija vojske. Ilustracija: Profimedia Kako Sputnjik nezvanično saznaje u Vojsci Srbije, za sada se pregovara sa izraelskim kompanijama čije se letelice na tržištu trenutno najbolje kotiraju. Pregovori su u povoju, a istovremeno se razgovara sa još nekoliko proizvođača iz drugih zemalja.

 

Bespilotnim letelicama i dronovima se ovih dana bave i svetski mediji, poput "Gardijana", gde se navodi da će se "vazdušni rat intenzivirati".

Takođe, navodi se da je prošle nedelje vazduhoplovnim napadom bespilotnom letelicom uništen ukrajinski teretni avion u vazdušnoj bazi u mestu Misurata (Libija). Ukrajinske vlasti su saopštile su da je avion, koji je stizao iz Turske, prevozio humanitarnu pomoć, dok su na suprotnoj strani bile tvrdnje da je reč o oružju.

Takođe, "Gardijan" navodi da stručnjaci smatraju da su u napadu na Murzuk (Libija) 4. avgusta učestvovali oružani bespilotni avioni kineske proizvodnje koji su verovatno leteli iz jednog od vazdušnih baza koje je UAE sagradila u Libiji. Suština je da obe zaraćana strane u ovoj zemlji raspolažu bespilotnim letelicama, s tim što su ih jedni nabavili iz UEA, a drugi iz Turske.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista