Patrijarh Irinej
Nenad Vujanović
Patrijarh Irinej

Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Irinej, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Međutim, kako saznajemo, tu odeždu je poneo kada je 2010. iz Niša prešao u Beograd i bez obzira na to što je deset godina sedeo na tronu SPC, nije kupovao novu. Ni svoj tadašnji testament, kažu naši izvori, u međuvremenu nije mnogo promenio. Lične stvari poput sata, brojanica i knjiga namenjene su članovima njegove porodice, a skromna imovina ostavljena je Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

I njegove želje uvek su bile skromne, a otišao je, kažu oni koji su ga dobro poznavali, sa samo dve neispunjene. Obe su vezane za Hram Svetog Save na Vračaru.

- Irinej će biti prvi poglavar SPC koji će počivati u kripti ovog velelepnog hrama, koji je nedavno završen i to najviše njegovom zaslugom. A on je želeo da taj prvi bude patrijarh Varnava, odnosno da se u kriptu već ove godine prenesu i sahrane posmrtni ostaci patrijarha Varnave jer je u njegovo vreme započeta izgradnja hrama. Želeo je da mu se na taj način oduži. Druga želja, poznata je svima, o njoj je i sam govorio pre mesec dana, da se osveti taj hram u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina - kaže naš izvor iz SPC, dodajući da je velika tuga što je patrijarh preminuo kada je bio samo na korak od ostvarenja tih skromnih želja, koje su sada njegov amanet srpskom narodu.

Osim po ogromnoj zasluzi za završetak Hrama, čija je izgradnja započeta pre oko 100 godina, preminuli patrijarh Irinej ostaće upamćen i po tome što je uspeo da očuva jedinstvo Crkve u teškom vremenu, ali i po odluci koju je doneo Sabor SPC da se Kosovo i Metohija nikada ne priznaju kao teritorija nezavisna od Srbije, smatra verski analitičar Željko Injac.

- U odnosu na prethodnog patrijarha Pavla, koji je u narodu ostao upamćen kao harizmatik i svetitelj, ljudi će Irineja pamtiti po tome što je sprečio da se Crkva raspadne i što se borio za Kosovo. Bio je voljen, bez obzira na to što je u pojedinim medijima mnogo više napadan od patrijarha Pavla - zaključio je Injac.

Unuk nosio krst i plakao

Sin patrijarhovog pokojnog sinovca, koga je on zvao svojim unukom, juče je išao ispred kovčega u kojem je bilo telo patrijarha i nosio njegov krst tiho plačući. Ovaj mladić, kažu nam iz SPC, bio je veoma vezan za Irineja, jer je on vodio računa o njegovoj porodici i uvek im pomagao.

Na sahrani govore Vučić i Dodik

Patrijarh će danas biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, nakon liturgije i opela. Liturgija za upokojenje počeće u 9.00 i služiće se u centralnom delu Hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz prisustvo vladika i 16 sveštenika. Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej. Posle opela govorima će se od patrijarha oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.