Crkva Svetog Save u Njujorku
Milan Milatović
Crkva Svetog Save u Njujorku

Milan Milatović

Crkva Svetog Save u Njujorku, Foto: Milan Milatović

Protojerej Jakovljević, koji je bio i zamenik episkopa Eparhije Istočno američke razešen je "efektivno 15. maja", a bogosluženje mu je zabranjeno na mesec dana. Nakon te odluke, protojerej je uputio mail članovima parohije kojim ih informiše da je smenjen kao i da je Povereništvo hrama uputilo molbu Patrijarhu kojom je zatražilo pomoć i zaštitu vezano za obnovu te svetinje izgorele u velikom požaru na Vaskrs 2016. godine.

SVI ZLOČINI NA JEDNOM MESTU Hrvati su brutalno ubijali Srbe, mnogima se ni danas ne zna gde je grob: Osvanula je mapa koje se Zagreb STIDI! (FOTO/VIDEO)

Episkop Istočno-američki Irinej prethodno je 2. maja razrešio Povereništvo njujorške parohije. Jakovljević je u dopisu parohijanima naveo da je episkop Irinej odluku o njegovom razrešenju doneo "na osnovu člana Ustava, jednoobraznih pravila i pravila za crkvene sudove o otvorenom delovanju i kritikovanju crkvenih autoriteta i vlasti i njihovih odluka", ali i zbog "kršenje člana 47, pravila za crkvene sudove i odbijanja poslušnosti hijerarhijskoj crkvenoj vlasti i neizvršavanju njihovih odluka i naredbi".

Crkva Svetog Save u Njujorku

Facebook

Crkva Svetog Save u Njujorku, Foto: Facebook

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne saborne crkve Svetog Save u Njujorku, protojerej Jakovljević bio je na čelu Povereništva, "suspendovanog nakon što je odbilo da isplati izvođača radova na izgoreloj crkvi bez adekvatne dokumentacije, pozivajući se na nepoštovanje ugovornih obaveza izvodača radova Dona Živkovića". Izvodač radova je, prema navodima iz obaveštenja parohijanima, "mesecima odbijao da Povereništvu dostavi dokumentaciju koja opravdava potraživanja i naplatu više stotina hiljada dolara".

24. MAJ JE TAJ DAN Vlada Srbije je usvojila zakon koji će obradovati svakog Srbina! Razlog je duboko ukorenjen u srpskoj istoriji!

Razrešeni starešina hrama parohijanima je saopštio i to da je Vladika obavestio i njega i Povereništvo da Eparhija preuzima rekonstrukciju hrama i blagajnu parohije, iz koje će eparhijski finansijski sekretar plaćati račune kontaktoru.

Prodavnica, plaćanje

Tanjug/ Sava Radovanović

Crkva Svetog Save na Menhetnu teško oštecena u stravičnom požaru 1. maja 2016. godine zatvorena je za bogosluženja. Radovi su u toku. Još se ne zna kada će biti postavljen privremeni krov. Kako je otac Živojin tada rekao za Tanjug plan je i da se izlije pod, koji je u požaru uništen na pet mesta, da se instaliraju privremena vrata i prozori kako bi u hramu bila moguća bogosluženja za velike praznike.

- Nastojimo da učinimo samo najosnovnije, da se proces što skorije bezbedno i kvalitetno okonča. A potom da produžimo obnovu i radimo na održavanju žive crkve, našeg naroda, koji je isto toliko važan kao i fizička svetinja - rekao je otac Živojin na treću godišnjicu velikog požara.

Crkva na Menhtenu sazidana je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, od istorijskog značaja je i za grad i državu Njujork.

USVOJEN ZAKON Kazna za sve bahate građane Srbije i do 25.000 dinara! Sledi ozbiljan udar na DŽEP ako ovo uradite na pogrešnom mestu!

SRPSKA MEGAN MARKL Princ Karađorđević sledeće subote staje na ludi kamen, evo ko je njegova izabranica! (FOTO)

ČEKA NAS VELIKO POSKUPLJENJE HRANE! Obilne padavine i majski sneg dižu cene! Držaćemo se za glavu dok budemo plaćali! (CENOVNIK)