Patrijarh Irinej tamjanom ubija koronu!

„Čuo sam i dobro zapamtio kada je jedan lekar rekao da je dim tamjana najbolja zaštita od virusa, a s obzirom na to da sam stalno u crkvi, nemam razloga za brigu“, izjavio je patrijarh za naš list u martu

Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Patrijarh srpski Irinej (90), koji je u sredu uveče smešten u vojnu kovid bolnicu „Karaburma“ pošto je utvrđeno da je inficiran koronavirusom, stabilnog je zdravstvenog stanja i bez ikakvih simptoma i tegoba, a vreme provodi uglavnom u molitvama, čitanju i razgovorima s lekarima. Prema našim informacijama, sa njim u sobi je jedan beogradski sveštenik koji ima antitela na koronu, odnosno koji se nedavno izlečio od kovida-19. On se od poglavara SPC ne odvaja kako bi mu bio pri ruci za sve što patrijarhu treba. Tog sveštenika, kaže naš izvor, Irinej, koji je inače dobro raspoložen, zamolio je juče da donese malo tamjana kako bi zajedno okadili sobu, a samim tim i bolnicu.

- To je jedino što je tražio a što se razlikovalo od zahteva drugih pacijenata koji su tamo smešteni i bolničko osoblje mu je izašlo u susret. Patrijarh je uglavnom veseo, zbijao je šale sa lekarima prilikom vizite govoreći im da ima mnogo neodložnih obaveza napolju i da bi bilo dobro da mu što pre napišu otpusnu listu, što oni naravno ne mogu da urade sve dok test ne pokaže da je negativan. Bez obzira na svoje pozne godine, nije navikao da miruje i boravi na jednom mestu, pa ne čudi što jedva čeka da izađe iz bolnice - kaže naš izvor iz vrha SPC.
Patrijarh je na samom početku epidemije, u martu, za naš list rekao da se iako spada u rizičnu grupu ne plaši korone upravo zbog toga se oko njega stalno širi miris tamjana.

- Nimalo se ne plašim tog virusa. Čuo sam i dobro zapamtio kada je jedan lekar rekao da je dim tamjana najbolja zaštita, a s obzirom na to da sam stalno u crkvi, nemam razloga za brigu - poručio je tada patrijarh i dodao: 

- Zato nastavljam sasvim normalno sa svim svojim aktivnostima, koje podrazumevaju obilaske svetinja, služenje liturgije, pričešćivanje vernika i razgovore s njima. Pomno pratim šta se dešava kod nas i u svetu, koliko obolelih ima, ali daće Bog da to stane. Nadam se da hoće i molim se za to - naveo je tada poglavar SPC.

Podsetimo, opasnim virusom patrijarh srpski najverovatnije se zarazio u nedelju u Podgorici (gradu koji je po broju obolelih među najvećim žarištima u Evropi) kada je u hramu, kroz koji su defilovale hiljade ljudi, služio opelo na višečasovnoj sahrani mitropolita Amfilohija.
Irinej je, prema rečima naših izvora iz Patrijaršije, u petak, kada je odlučio da putuje u Podgoricu, bio u potpunosti svestan opasnosti kojoj će se izložiti, ali nijednog trenutka nije razmišljao o tome da propusti sahranu.

Joanikije se leči u Đurđevim stupovima

Iz Eparhije budimljansko-nikšićke saopštili su juče da je episkop Joanikije, koji je takođe inficiran koronavirusom, „urednog zdravstvenog stanja prema objektivnim parametrima i subjektivnom osećaju“. - Vladika je pod redovnim lekarskim nadzorom i prima ordiniranu adekvatnu terapiju u Đurđevim stupovima, našem katedralnom manastiru - saopšteno je iz Eparhije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi